Прем'єр зауважив, що той ціною свого життя боровся за незалежність України. Таку думку політик висловив у інтерв'ю BBC.

Цікаво Зеленському імпонує хитрість Хмельницького, а до Бандери президент "не має ставлення"

До того ж, за словами Шмигаля, робив це Бандера тоді, коли демократичних важелів для цієї боротьби в принципі взагалі не існувало.

"Цей чоловік поклав своє життя на створення незалежної держави Україна. Питання до способів, методів, як це робив – це оцінюють історики, політики та політологи", – прокоментував Шмигаль.

Хто такий Степан Бандера?

Український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу ОУН – голова Проводу ОУН-Б.

Радянський уряд уповноважив КДБ вбити Бандеру в Мюнхені. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

Про Томос для України

Крім цього, Шмигаль також прокоментував отримання Томосу для України. На його думку, це – один із геополітичних та історичних кроків, які є надзвичайно важливими для держави.

Він був здійснений – це факт, Україна має свою помісну церкву. Його ще оцінить історія та наші нащадки,
– запевнив прем'єр.

Й додав, що чимала частина українців оцінила цей крок вже сьогодні.

Що таке Томос?

Це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію.

На початку січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для України. Фактично, з цього моменту була створена ПЦУ.

У червні 2020 року з'ясувалося, що правоохоронці відкрили справу щодо Томоса проти п'ятого президента України Петра Порошенка – "за розпалювання міжрелігійної ворожнечі".