Як ставиться до такої новації як 3D номери українське законодавство та який штраф загрожує їх поціновувачам, – в матеріалі 24 канал.

Порушення ПДР?

Проаналізувавши пропозиції різноманітних сайтів, які пропонують виготовлення 3D номерів дійшли висновку, що ця послуга затребувана. Коштують такі номерні знаки від 800 до 1 тисячі гривень в залежності від висоти номерних знаків. Продавці переконують, що так і лише так власник автівки продемонструє свою унікальність. Мовляв, ці номери відповідають українському законодавству, зокрема ДСТУ 4278:2012 і є дублікатом.

До теми: Авто з США подорожчають: до чого готуватися українцям

Щоправда, адвокат, кандидат юридичних наук Денис Головін не погоджується з підприємцями.

В Україні використання 3D номерів для авто – це є порушення ПДР, яке карається штрафом,
– пояснює адвокат.

Водночас, Денис Головін додає, згідно з пуктом 4.3 ДСТУ 3650:2019 "Дорожній транспорт. Знаки номерні транспортних засобів. Загальні технічні умови" зазначається наступне: дорожні номерні знаки виготовляються шляхом штампування зі стрічки з алюмінію або з листової сталі. Натомість, процес виготовлення 3D номерних знаків передбачає нанесення акрилових символів на зовнішню сторону алюмінієвого знаку. Таким чином, адвокат доходить висновку – 3D номерні знаки не відповідають встановленим вимогам ДСТУ 3650:2019.

авто з 3D номерами
Не всі незвичні номера законні / Фото 24 каналу

Як можуть покарати

Відповідно до пункту 2.9 правил дорожнього руху України водієві забороняється керувати транспортним засобом номерний знак якого не відповідає вимогам українських стандартів.

Аналогічна норма є і в Кодексі України про адміністративні правопорушення. В статті 126 (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керувати або не пред'явила їх до перевірки) прописана відповідальність для порушників цієї норми.

Варто прочитати: Якими будуть нові штрафи за порушення ПДР для водіїв у 2020 році

Згідно з цією статтею, любителі новацій мають всі шанси отримати штраф у 170 грн. А, якщо їм аж настільки полюбились такі нестандартні номери і вони вдруге протягом року "попались" в поле зору поліції, тоді штраф вже складатиме 255 гривень або його можуть замінити громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням авто чи без такого.

Тож, бажаючим встановлювати незвичні номерні знаки на свої автівки варто все зважити всі "за" та "проти", аби потім не платити штрафи.