Що каже Швеція

Швеція солідарна з білорусами, які борються за реалізацію власних демократичних прав. Про це прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен заявив 26 вересня під час виступу у відеоформаті на Генасамблеї ООН, пише Укрінформ.

Зверніть увагу Лукашенко має піти, – Макрон про ситуацію в Білорусі

Левен зауважив, що вибори у Білорусі 9 серпня не були ані вільними, ані чесними. Прем'єр-міністр Швеції також наголосив, що репресії проти мирних демонстрантів, журналістів та лідерів опозиції є неприпустимими.

Ми продовжуємо закликати білоруське керівництво припинити репресії та розпочати справжній діалог з опозицією. Ми готові сприяти такому діалогу,
– повідомив Левен.

Глава уряду Швеції також наголосив, що його країна у 2021 році перейме на себе головування в ОБСЄ. За словами Левена, їхнім пріоритетом буде "робота над врегулюванням конфліктів".

Що варто знати про протести у Білорусі

  • 9 серпня 2020 року у Білорусі відбулися вибори президента. Перемогу на них нібито здобув Олександр Лукашенко. Однак дані незалежних екзит-полів свідчили, що перемогла головна опозиціонерка Білорусі Світлана Тихановська.
  • У ніч на 10 серпня люди вийшли на мирні протести. Мітингувальників розганяли ОМОНівці. Є загиблі, сотні людей отримали страшні поранення.
  • Незважаючи на репресії з боку влади, білоруси продовжують протестувати. Вони вимагають чесних перевиборів, і щоб Лукашенко пішов з посади президента Білорусі.
  • Світова спільнота підтримує білорусів. Багато країн світу (зокрема, США, Канада, Франція, Норвегія та інші) не визнали перемогу Лукашенка.
  • 23 вересня Лукашенко провів таємну інавгурацію у Мінську. У той же день протести спалахнули з новою силою.