Це питання навіть хочуть винести на референдум, якщо його підтримає 100 тисяч людей. Про це повідомляє швейцарське агентство Watson.

Важливо Швейцарія ввела санкції проти 40 білоруських чиновників: хто в списку

Виплату грошей ініціювали семеро жителів кантону Санкт-Галлен. На їхню думку, Національний банк Швейцарії повинен виплатити "вертолітні гроші", щоб знизити вартість національної валюти.

Що відомо про "вертолітні гроші"?

Це один із методів, який використовує держава для сприяння соціально-економічному розвитку суспільства. Це можуть бути грошові виплати населенню, розподіл між громадянами доходів від видобутку ресурсів, експерименти з гарантованим доходом. Метод передбачає вільне їх між кінцевими споживачами.

Автори швейцарської ініціативи вважають, що для виплати необхідно надрукувати нові гроші, а запропоновану суму варто звільнити від податків. Необхідну підтримку ініціатива має отримати до 22 квітня 2022 року. Якщо референдум все ж відбудеться, то гроші виплатять не пізніше, ніж через рік після ухвалення ініціативи.

Досвід інших країн

  • У 2017 – 2018 роках у Фінляндії виплачувати по 560 євро щомісяця двом тисячам випадкових безробітних (від 25 до 58 років). Сума виплати була фіксована, її не потрібно було повертати. Учасники продовжували отримувати 560 євро навіть після влаштування на роботі.
  • Вчені з'ясували, що наявність базового доходу не зменшувала у людей бажання знайти роботу, натомість вони довіряли людям та соціальним інституціям, зокрема політикам та суддям.
  • Також люди, які отримували виплату, працювали в середньому на 6 днів більше за інших. Також зросла зайнятість у людей з дітьми та у тих, чия рідна мова була не фінська чи шведська, але вчені не змогли пояснити чому.