Про це повідомляє російське агентство ТАСС із посиланням на пресслужбу швейцарської компанії.

До теми: Чому Росія не зможе поновити будівництво "Північного потоку-2" своїми кораблями

Чи зможе Росія самостійно добудувати "Північний потік-2"

Росія не може використати свої кораблі для продовження укладання газопроводу "Північний потік-2" замість швейцарських.

Корабель "Фортуна", який міг би продовжити будівництво, не має дозволу на використання у територіальних водах Данії. Водночас, він має необхідне обладнання, аби завершити будівництво "Північного потоку-2".

Дозвіл на роботи, який Данія видала 30 жовтня 2019 року, передбачає що кораблі повинні мати систему динамічного позиціювання. Натомість у російського корабля такої системи нема.

"Академік Черський" – єдиний корабель, який міг би продовжити будівництво попри американські санкції.

Його росіяни використовували для прокладки морських трубопроводів в арктичних водах. Наразі "Академік Черський" перебуває на Далекому Сході Росії. Йому потрібно буде пливти 2 місяці, щоб продовжити роботи у Данії.

Відзначимо, що 21 грудня президент США Трамп підписав бюджет на 2020 рік, у якому передбачені санкції проти компаній, що будують другу гілку "Північного потоку-2" через Балтійське море. Після цього, Allseas і призупинила роботу над проєктом.

Довідка. "Північний потік2" – це магістральний газопровід через Балтійське море з Росії до ЄС, у який "Газпром" хоче перенаправити більшу частину газу з ГТС України. Газопровід має постачати газ до Європи в обхід України, наразі він готовий приблизно на 92%.


Мапа "Північного потоку-2"

Хто і що потрапляє під удар американських санкцій:

  • судна, які займалися прокладанням труб на глибині 100 футів (30,5 метрів) нижче рівня моря;
  • іноземці, які продавали, здавали в оренду або надавали ці судна для побудови газопроводів;
  • керівники компаній, що займаються будівництвом "Північного потоку-2" (їм можуть відмовляти у візах);
  • транзакції, пов'язані з майном або інтересами у США вищезгаданих осіб.

Важливо: Німеччина розкритикувала санкції США проти "Північного потоку-2"

Як відреагували на санкції у Росії:

  • Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що у Росії не бачать ніякої катастрофи у санкціях США, спрямованих на зупинку будівництва "Північного потоку-2". Російський прем’єр наголосив, що "Північний потік-2" добудують, вже ніби то є інші варіанти завершення робіт.
  • Глава МЗС Росії Сергій Лавров пообіцяв точно дати відповідь на санкції США проти скандального "Північного потоку-2". Водночас там хочуть зробити це так, "щоб не завдати шкоди собі". Лавров також стверджує, що газопровід "добудують – попри всі загрози".