Село Чокрак – одне з найближчих до окупованого півострова. У лютому 2014 року туди навіть заїжджала російська техніка. Місцева крамниця в Чокраці прикрашена синьо-жовтими прапорами, закликами купувати вітчизняні товари. В магазині транслюються українські телепередачі.

За 30 кілометрів від адмінкордону з півостровом у селищі міського типу Мирне секретар місцевої ради Ірина Канівець розповіла, що здебільшого є сигнал українських телеканалів, проте часто їх перебивають російські. Витіснення вітчизняних медіа відбувається навіть у цифровому сигналі. У власників звичайних антен ситуація гірша, а у Мирному таких людей більшість.

Відповідно до звернень громадян, в основному в них російські телеканали,
– зазначила Ірина Канівець.

В Олександрівці також слухають російських рупорів. За словами місцевих жителів, українське радіо в них взагалі не працює, тому в машинах слухають тільки те, що говорять по проросійських станціях Криму. Журналісти переконались, радіосигнал неподалік від тимчасово окупованого півострова дуже слабкий, зате російське радіомовлення звучить у відмінній якості.

Читайте також: Путін продовжує знищення української мови в окупованому Криму

У селі Хорли більшість антен спрямовані на російські сигнали. Люди, здебільшого, дивляться медіа окупантів.

По російських телеканалах я дивлюсь тільки художні фільми. Все решта мене там не цікавить. Подивись на нижню (антену сусідів – ред.) – на Красноперекопськ. Це всі канали російські – "Звезда", "Россия 24". І таких у селі можна знайти багато,
– розповів місцевий житель Геннадій.

Росія навмисне проширює сигнал на південь Херсонщини, щоб українці більше дивились і слухали їхню пропаганду. Мета стратегічна – русифікувати людей.

Потрібна критична маса українців, які або не будуть чинити супротив російському вторгненню і подаватимуть набої не українським солдатам, або голосуватимуть за проросійські сили, які реалізовуватимуть кремлівські плани,
– заявив програмний директор "Детектор медіа" Роман Шутов.

Російські мовники перебивають українських, бо мають краще оснащення. У Державному комітеті з питань теле- і радіомовлення пояснюють, що у Красноперекопську залишилась вища вежа, захоплена росіянами. Завдяки її сигналу на півдні Херсонщині транслюють телебачення окупантів. Нова вежа на Чонгарі цю частину області не покриває. Вишка ж у Чаплинці – стара і слабка, проте її підсилять до березня 2018 року.

Повний випуск програми "Крим.Реалії" дивіться тут.