Ця правка скасовує часове обмеження у два роки на розслідування Генеральною прокуратурою корупційних справ колишніх посадовців, розпочатих до створення НАБУ, повідомляють журналісти програми "Схеми" (спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший").

Читайте також: Хто з нардепів найбільше прогулював роботу у листопаді: активісти створили рейтинг

Народна депутатка наголосила, що правка №176, яку вона вносила до законопроекту разом із депутаткою від "Самопомочі" Оленою Сотник, була у фінальній редакції, проголосованій у парламенті.

Якщо голова комітету запевняє, що на підпис голові Верховної Ради був поданий текст з поправкою, я не маю підстав думати, що це могло статися на етапі підпису голови Верховної Ради. Я можу припустити, що це могло статися на етапі підготовки до підпису президента. Чи це була вказівка президента, чи це була вказівка когось з Адміністрації Президента, я не знаю. Але справді йдеться про узурпацію законодавчої влади парламенту,
– заявила Сироїд.

Також авторка поправки додала, що відсутність у фінальному варіанті цієї зміни до Кримінального Кодексу може бути способом дискредитації Національного антикорупційного бюро.

"Мета – це, власне, дискредитувати НАБУ як таке. Тому що, передавши ці безперспективні провадження до НАБУ, можна сказати, що от вони не здатні нічого зробити. Всі це добре зрозуміли. Тому, власне, ця поправка всього в декілька слів стосувалася того, щоби не передавати ті відкриті провадження до НАБУ, а щоб ГПУ вимушена була їх завершити, як це було передбачено раніше. Я не погоджуюся як депутатка, я буду на це реагувати. Зокрема, і політичними інструментами, і юридичними", – додала Сироїд.

Читайте також: Звідки у працівників апарату Верховної Ради зарплата у 100 тисяч гривень

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив журналістам "Схем", що у фінальній редакції ця поправка врахована і залишається. Він підтвердив, що в Адміністрацію Президента на підпис Петра Порошенка закон був відправлений саме в такій фінальній редакції.

У тексті закону про внесення змін до кодексів №6232, який був поданий головним комітетом на підпис голові Верховної Ради України, підписаний 30 жовтня 2017 року і направлений на підпис президентові України, врахована поправка №176 народних депутаток Сотник і Сироїд відповідно до того, як визначився парламент. У даний момент оригінал закону перебуває на підписі у президента України,
– запевнив спікер парламенту.

"Схеми" надіслали запит до Верховної Ради й Адміністрації Президента з проханням надати можливість ознайомитися з фінальною версію закону. А також листом окремо уточнити в Адміністрації Президента, чи відповідає текст закону з поправками до Кримінального процесуального кодексу, отриманому від парламенту на підпис Петра Порошенка, тексту документу, розісланого Кабміном органам влади.

10 липня Комітет з питань правової політики і правосуддя під керівництвом Руслана Князевича врахував поправку №176 до розділу IV законопроекту №6232, яка визначила, що Генеральна прокуратура України мала би самостійно завершити розслідування корупційних злочинів колишніх топ-посадовців, які за підслідністю належать до компетенції НАБУ, але були розпочаті до запуску Бюро.

3 жовтня Верховна Рада у 227 голосів ухвалила цей закон. У тому числі, з поправкою авторства Сотник-Сироїд, про що свідчить стенограма засідань парламенту та документи комітету.