"Панамські документи" були отримані від юридичної фірми Mossack Fonseca в Панамі, яка надає послуги з реєстрації та ведення офшорних компанії. Отримала їх німецька газета Süddeutsche Zeitung і надала Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP — The Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Маурісіо Макрі, президент Аргентини

Згідно із документами брат і батько аргентинського президента були директорами компанії Fleg Trading Ltd, зареєстрованої на Багамах в 1998 році і закриту у 2009. Макрі не вказав у своїй декларації нічого про цю компанію, а задекларував 158 тисяч доларів іноземних активів у 2008 році, не уточнивши їхні джерела та місцеперебування.

Сігмундюр Гюннлейгссон, прем'єр-міністр Ісландії

Ховав мільйони доларів інвестицій ісландських банків в офшорних компаніях. За документами Гюннлейгссон та його дружина купили офшорну компанію Wintris у 2007 році і не зазначили її у декларації. У 2010 ісландський прем’єр продав 50% компанії своїй дружині за 1 долар.

Бідзіна Іванішвілі, екс-прем'єр-міністр Грузії

Приховав від податкової, що володіє компанією Lynden Management Ltd на Британських Віргінських островах, не зафіксував її в жодній декларації. Через Lynden Management Іванішвілі та його партнери контролювали близько 20% акцій американської фармацевтичної компанії Raptor Pharmaceuticals.

Алі Абу Рагеб, екс-прем’єр-міністр Йорданії

За кілька місяців до закінчення свого терміну на посаді прем’єра зареєстрував офшорну компанію Jaar Investment Ltd, яка відкрила рахунки в Arab Bank у Женеві. Разом із дружиною став директором Jay Investment Holdings Ltd на Британских Віргінських островах. До грудня 2014 року Рагебу належали три компанії на Сейшельських островах. Його діти, директори інших компаній, мали рахунки в Arab Bank у Женеві.

Іяд Аллаві, колишній віце-президент Іраку

У 1985 році зареєстрував через Mossack Fonseca команію I.M.F. Holdings Inc. У 2013 році загальна вартість її активів становила 1,5 млрд доларів. Ще одна компанія, яку Аллаві не вказав у своїй декларації — Moonlight Estates Limited.

Ієн Кемерон, покійний батько британського прем'єра Девіда Кемерона

Допомагав створити і розвивати офшорну компанію Blairmore Holdings Inc в 1982 році, був залучений до її діяльності аж до своєї смерті в 2010 році. У 1998 році Blairmore оцінили в 20 млн доларів.

Ільхам Алієв, президент Азербайджану

Алієв і його дружина в 2003 році купили компанію Rosamund International Ltd на Британських Віргінських островах. Алієв був зазначений директором і співвласником Rosamund International Ltd, а отже — порушив закон, який забороняє президенту займатися бізнесом.

Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд, король Саудівської Аравії

Через офшорні компанії володів яхтою і нерухомістю в Лондоні, яку оцінили в 34 млн доларів. На ім’я монарха зареєстрована низка компаній, серед них — Safason Corporation SA SPF, Verse Development Corporation, InRow Corporation, Crassus Limited та Park Property Limited.

Рамі і Хафіз Махлуф, двоюрідні брати президента Сирії Башара Асада

На фото: Башар Асад

Протягом багатьох років іноземні компанії, які прагнули працювати у Сирії, мали бути спершу затверджені Рамі Махлуфом, двоюрідним братом Башара Асада. Через міжнародний тиск і санкції брати Махлуф ховали кошти в офшорних компаніях, зареєстрованих через Mossack Fonseca. Але Панамська компанія на початку 2011 розірвала зв’язки із братами Махлуф через міжнародні санкції.

Ліонель Мессі, футболіст

Мессі та його батьку належить офшорна компанія Mega Star Enterprises, зареєстрована у Панамі. Вперше вона згадується в архівах Mossack Fonseca ще 13 червня 2013 року. Іспанська прокуратура висунула проти обох Мессі звинувачення в багатомільйонних податкових махінаціях.

Петро Порошенко, президент України

Попри власні заяви Петро Порошенко досі не передав активи в сліпий траст. Розпочав реструктуризацію активів компанії Roshen, створивши для цього три офшорні компанії, про які не згадав у декларації. Юристи президента зазначили, що акції Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості. Але є документ, який підтверджує, що президент є власником 1000 акцій, кожна вартістю 1 долар США.

Друзі Володимира Путіна, президента Росії

На фото: Путін і Пєсков

У матеріалах фігурують чотири компанії, пов’язані з Росією — Sonnette Overseas, International Media Overseas, Sunbarn и Sandalwood Continental.  International Media Overseas і Sonnette Overseas належать близькому другу російського президента віолончелісту Сергію Ролдугіну. У розслідуванні крім того згадуються офшорні компанії прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, сина російського олігарха і друга Путіна Ігоря Ротенберга, та інших російських політиків. Сума виведених офшорів може сягати 2 млрд доларів.

Читайте також: 20 осіб, пов'язаних з Україною, фігурують серед власників офшорів