Докладніше про зустріч Кулеби з послом Угорщини

Кулеба у розмові з угорським послом, зокрема, згадав про інцидент з виконанням гімну Угорщини з боку депутатів Сюртівської ОТГ. Про це повідомляє пресслужба українського МЗС.

До теми Обшуки СБУ на Закарпатті: Угорщина зробила кілька гнівних заяв у бік України

Український міністр назвав таку ситуацію неприпустимою. Крім того, Кулеба закликав офіційний Будапешт "уникати кроків та заяв, які створюють "деструктивну емоційну напругу" в українсько-угорських відносинах".

Також очільник МЗС України зачепив тему обшуків СБУ в одному з закарпатських благодійних фондів (за даними ЗМІ, мовиться про Товариство угорців Закарпаття). Він запевнив, що дії українських правоохоронців жодним чином не спрямовано проти угорської національної меншини. І відбуваються вони в межах повноважень СБУ щодо окремих громадян України.

Будь-які твердження про те, що в Україні нібито відбувається "залякування" угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності,
– наголосив Кулеба.

Голова українського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що всі громадяни України – рівні перед законом незалежно від національності та етнічного походження. Міністр також додав, що угорські українці є невід’ємною частиною українського суспільства.

Зверніть Ми прийдемо за вами і вашими дітьми: на Закарпатті поширюють провокативне відео

Що трапилося нещодавно на Закарпатті: коротко

Перший скандал

  • Напередодні в мережі з’явилося відео, як депутати Сюртівської ОТГ на чолі з головою заспівали гімн Угорщини під час складання присяги. Інцидент трапився ще 21 листопада – у День Гідності України.
  • Як пояснив голова ОТГ, вдалися до такого кроку, оскільки більшість як депутатів, так і населення цього села – представники угорської нацменшини. З цієї ж причини засідання проводять двома мовами, натомість всі рішення під час сесії ухвалюють українською.
  • Він додав, що також під час складання присяги співали й гімн України.
  • 1 грудня Служба безпеки України взяла до уваги цей інцидент. Там заявили, що перевіряють інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської ОТГ.

Докладніше про другу подію

  • Про вищевказані обшуки повідомила СБУ.
  • Зараз українські правоохоронці вивчають можливе втручання у внутрішні справи України та заподіяння шкоди її державній безпеці.
  • Також досліджують факти сприяння іноземній державі з боку окремих українських публічних діячів. Їх підозрюють у підтримці державних органів сусідньої країни щодо ведення підривної діяльності на шкоду Україні.
  • Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану "Велику Угорщину" та створення етнічної автономії на Закарпатті.