Так, документ оприлюднили на сайті Палати представників США 26 вересня. Нагадаємо, що його автор – неназваний співробітник розвідки Сполучених Штатів Америки.

Важливо: Скандальна розмова Трампа та Зеленського: що показала стенограма

У ході своїх офіційних обов’язків, я отримав інформацію від декількох американських урядовців про те, що президент США використовує силу свого офісу, аби вимагати втручання від іноземної держави на вибори у США в 2020 році. Цей тиск, поміж іншим, включає в себе вимогу від цієї іноземної країни розслідувати справу одного з головних політичних суперників президента
– мовиться у тексті.

Повний текст скарги

Високоповажному Річарду Берру, голові спеціального комітету з питань розвідки Сенату США

Високоповажному Адаму Шіффу, голові спеціального комітету з питань розвідки Палаті представників США

Шановні голови Берр та Шіфф,

Доповідаю про "невідкладне питання" згідно з процедурою, вказаною у збірці законів США параграф 3030 (k)(5)(A). Цей лист є незасекреченим без додатків до нього.

Під час виконання своїх обов’язків я отримав інформацію від багатьох урядових чиновників, що президент США використовує владу, аби схилити уряд іноземної країни для незаконного втручання у виборчу кампанію 2020 року. Цей вплив включає в себе, зокрема, тиск на іноземну країну з метою проведення розслідування щодо одного з головних політичних опонентів президента. Особистий адвокат президента, пан Рудольф Джуліані, є ключовою особою в цій спробі тиску. Також виглядає на те, що до цього залучено генерального прокурора Барра.

  • Протягом 4 останніх місяців понад пів дюжини американських чиновників проінформували мене про різні факти, пов’язані зі спробою тиску. Інформація, викладена тут, була передана мені в процесі офіційної співпраці між агентствами. Це є звичною процедурою для американських чиновників, які відповідають за певні регіональні або функціональні сфери обмінюватись такою інформацією з метою аналізу та інформування тих, хто приймає рішення.
  • Я не був прямим свідком більшості подій, які тут викладено. Щоправда, я вважаю свідчення своїх колег достовірними, майже у всіх випадках перекази фактів багатьох чиновників узгоджують одні з одними. На додачу, значна частина інформації не суперечить інформації, яка вже озвучувалась публічно.

Я глибоко занепокоєний тим, що дії, описані нижче, становлять "серйозну або кричущу проблему, зловживання або порушення закону або указу президента", який "не включає різницю в думках щодо справ державної політики" відповідно до визначення невідкладного питання у збірці законів США параграф 3030 (k)(5)(A). Тому я виконую свій обов’язок доповісти про це, використовуючи відповідні юридичні інстанції, відповідним органам влади.

  • Я також стурбований, що ці дії несуть загрози для національної безпеки США та підривають зусилля уряду США знизити та протистояти іноземному втручанню у вибори.

Наскільки мені відомо, цей документ не є засекреченим окрім додатка. Я намагався дотримуватись вимог щодо засекречених документів, вказаних в директиві 13526 та відокремити інформацію, щодо якої я знаю точно, або маю підстави вважати такою, що має бути засекреченою в цілях національної безпеки.

Якщо гриф секретно накладуть заднім числом, я сподіваюсь, орган, який засекретить документ, пояснить, чому так було зроблено, і яку саме інформацію було засекречено.

I. Дзвінок президента Трампа 25 липня

Вранці 25 липня президент (Трамп, – 24) поспілкувався телефоном з президентом України Володимиром Зеленським. Я не знаю, хто ініціював цю розмову. Це була перша публічно визнана телефонна розмова між двома главами держав після короткого дзвінка-вітання після перемоги пана Зеленського на виборах 21 квітня.

Декілька чиновників Білого Дому, які напряму знали про дзвінок, проінформували мене, що після початкового обміну люб’язностями президент Трамп використав решту розмови, аби вирішити власні справи. Наприклад, він намагався тиснути на главу України, аби той допоміг йому з переобранням на посаду в 2020 році. Згідно з чиновниками Білого Дому, які знали про дзвінок з перших рук, серед іншого президент Трамп тиснув на пана Зеленського, щоб той:

  • ініціював або продовжив розслідування (невідомо, чи існує таке розслідування в Україні, – примітка розвідника) щодо діяльності ексвіцепрезидента Джо Байдена та його сина Гантера Байдена;
  • допоміг у ймовірному розкритті, що підозри про російське втручання у вибори президента США у 2016 році були ініційовані з України, з конкретним проханням, щоб глава України посприяв у розшуку та передав слідству сервери, які використовувались Національним комітетом Демократичної партії США та досліджувались американською компанією Crowdstrike (я не знаю, чому президент Трамп пов’язує ці сервери з Україною, – примітка розвідника), яка займається питаннями кібербезпеки та яка першою розповіла, що американські хакери зламали мережу Національного комітету Демократичної партії;
  • і зустрітись або поговорити з двома особами, яких президент відкрито називає своїми особистими представниками з цих питань, паном Рудольфом Джуліані та генпрокурором Барром, яких президент Трамп кілька разів згадує у парі.

Президент Трамп також хвалив генерального прокурора України Юрія Луценка та висловив думку, що пан Зеленський міг би залишити його на посаді. (Починаючи з березня 2019 року Луценко зробив низку звинувачень – від багатьох з них він згодом відмовився – про діяльність сім’ї Байденів в Україні, ймовірного втручання українських чиновників у вибори президента США у 2016 році та діяльності посольства США в Україні – див. частину IV).

Чиновники з Білого Дому, які розповіли мені про це, були глибоко стурбовані цією телефонною розмовою. Вони мені розповіли, що вже розпочалась дискусія між юристами Білого Дому щодо того, як оцінювати цей дзвінок, оскільки, за переказами чиновників, це було схоже на використання Президентом службового становища для досягнення особистих цілей.

Українська сторона першою визнала факт розмови. Ввечері 25 липня на офіційному сайті президента України було опубліковано прес-реліз, який містив, зокрема, наступне речення (переклад з російської версії прес-релізу):

Дональд Трамп висловив переконання, що оновлена українська влада зможе швидко покращити імідж України, завершити розслідування корупційних справ, які стримували взаємодію між Україною та США.

Окрім вищезгаданих "справ", які ймовірно пов’язані з родиною Байденів та президентськими виборами у США в 2016 році, службовці з Білого Дому не згадували, щоб обговорювались будь-які інші "справи".

З моїх переконань, близько десятка осіб слухали телефонну розмову – як радники з політичних питань, так і співробітники Білого Дому, як і заведено. Службовці, з якими я спілкувався, сказали, що їхня участь не обмежувалась заздалегідь, оскільки всі вважали, що це буде "звичайна" телефонна розмова з іноземним лідером. Я не знаю, чи хтось був фізично присутнім поблизу президента Трампа під час дзвінка.

Окрім пресоналу Білого дому, про дзвінок мені розповів чиновник держдепу Т. Ульріх Бречбуль, який також чув розмову.

Я не був єдиним службовцем – не співробітником Білого Дому, який отримав звіт про дзвінок. Виходячи з мого розуміння, щонайменше кілька співробітників Держдепу та розвідувальних агентств також були ознайомлені зі змістом телефонної розмови.

II. Спроби обмежити доступ до інформації, пов’язаної з дзвінком

У наступні дні після дзвінка я дізнався від низки чиновників, що високопоставлені особи з Білого Дому втрутились, аби заблокувати усі записи щодо телефонної розмови, зокрема офіційну дослівну стенограму розмови, яку, як заведено, зробили у Ситуативній кімнаті Білого Дому. Ці заходи навели мене на думку, що чиновники Білого Дому усвідомили серйозність того, про що йшлось у розмові.

  • Співробітники Білого Дому сказали мені, що юристи адміністрації президента "порадили" витерти електронну версію стенограми з системи, де як правило такі стенограми зберігаються для координації, доопрацювання та роздачі урядовцям.
  • Замість цього стенограму завантажили в окрему електронну систему, яка містить засекречену інформацію особливого значення. Один співробітник Білого дому вказав на це як на зловживання секретною електронною системою, оскільки завантажений документ не містив жодних таємниць, які б стосувалися національної безпеки.

Я не знаю, чи схожі заходи вживали до інших записів дзвінку, наприклад, і записів розмови, виконаних вручну.

III. Подальше занепокоєння

26 липня, наступного дня після дзвінка, спецпредставник Курт Волкер відвідав Київ та зустрівся з Володимиром Зеленським та іншими впливовими політичними фігурами. Волкер поєднав ці зустрічі із розмовою з послом США в ЄС Гордоном Сондландом. На основі багатьох відгуків про ці зустрічі, які до мене дійшли, можу сказати, що Волкер та Сондланд давали поради українським лідерам, як "реагувати" на поради, які президент США давав Зеленському.

Також чув від багатьох офіційних осіб у США, що приблизно 2 серпня Джуліані відвідав Мадрид, де зустрічався із радником Зеленського Андрієм Єрмаком. Джерела називали цю зустріч, про яку на той час не говорили публічно, як "пряме продовження" дзвінка Трампа Зеленському щодо обговорюваних "справ".

  • Окремо чимало офіційних осіб говорили мені, що Джуліані мав приватні контакти з кількома іншими радниками Зеленського, включно з головою Офісу Президента Андрієм Богданом та головою СБУ Іваном Бакановим.
  • Не знаю, чи ці офіційні особи зустрічалися чи спілкувалися з Джуліані, але мені казали, що Єрмака та Баканова запрошували відвідати Вашингтон у середині серпня.

9 серпня Трамп казав журналістам: "Думаю, (Зеленський) домовиться з президентом Путіним, і його запросять до Білого дому. Ми прагнемо побачити його. Його вже запросили до Білого дому і він хоче приїхати. І, думаю, приїде. Він дуже відповідальний хлопець. Він хоче бачити мир в Україні, і я думаю, що він незабаром приїде".

IV. Обставини, що передували розмові Трампа та Зеленського 25 липня

На початку березня 2019 вийшла серія публікацій у виданні The Hill. У статтях кілька українських офіційних осіб, здебільшого мовиться про генпрокурора Юрія Луценка, висловили низку тверджень про інших офіційних осіб України, а також про колишніх та чинних офіційних осіб США. Пан Луценко та його колеги запевняли, що:

  • Вони мають докази, що українські посадовці (голова НАБУ Артем Ситник та депутат Сергій Лещенко) були "залучені" в 2016 році до президентських виборів у США, а саме – співпрацювали з DNC (керівний орган партії демократів США – 24 канал) та американським посольством у Києві.
  • Американське посольство в Києві, а особливо посолкиня Марі Йованович, яка критикувала орган Луценка (ГПУ – 24) за слабку боротьбу з корупцією, нібито перешкоджала українським органам провосуддя розслідувати корупційні справи. Мовиться, зокрема, і про так званий "список недоторканих", і про блокування українських прокурорів у їхніх спробах відвідати США та надати "докази" щодо втручання в американські вибори 2016.
  • Колишній віцепрезидент Джо Байден тиснув на колишнього президента України Петра Порошенка в 2016 році, аби той звільнив тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна і припинив слідство щодо Burisma Holdings – української енергетичної компанії, членом Ради директорів якої був син віцепрезидента Гантер Байден.

У кількох публічних коментарях Луценко також стверджував, що бажав комунікувати безпосередньо з американським прокурором Барром саме з цих причин.

Твердження Луценка прозвучали напередодні першого туру українських президентських виборів 31 березня. На той час політичний патрон пана Луценка, президент Порошенко, програвав Зеленському в опитуваннях. Зеленський дав знати, що Луценка звільнять з ГПУ. 21 квітня пан Порошенко розгромно програв вибори пану Зеленському.

  • Також було озвучено громадськості, що пан Джуліані зустрічався щонайменше двічі з паном Луценком: раз у Нью-Йорку в січні і раз у Варшаві у лютому. Публічно говорилося і про те, що Джуліані розмовляв скайпом у кінці 2018 року з колишнім генпрокурором Шокіним.
  • 25 квітня у інтерв'ю Fox News президент Трамп назвав претензії Луценка "великими" та "неймовірними" і додав, що генпрокурор США "хотів би це побачити".

29 квітня я дізнався від американських посадовців, безпосередньо знайомих із ситуацією, що посолкиню Йованович раптово відкликали до Вашингтона Держдепом для "консультацій", і, скоріше за все, її усунуть від виконання обов'язків.

  • Приблизно у той самий час я також чув, що "помічники" пана Джуліані намагалися сконтактувати з командою Зеленського.
  • 6 травня Держдеп анонсував, що посолкиня Йованович завершує свою каденцію в Києві, "як і було заплановано".
  • Водночас, кілька посадовців говорили мені, що її каденцію припинили через заяви Луценка. Джуліані згодом заявив в інтерв'ю українським журналістам, опублікованому 14 травня, що посолкиня Йованович "усунута через те, що вона була частиною протидії Президенту (Трампу – 24)".

9 травня The New York Times написало, що пан Джуліані планував відвідати Україну, аби тиснути на український уряд щодо розслідування, яке допомогло б Трампу під час виборів 2020.

  • У безлічі публічних заяв на хвилі публікації зазначеної статті пан Джуліані підтвердив, що був зосереджений на заохоченні української влади проводити розслідування щодо нібито втручання України у американські вибори 2016 року та щодо нібито правопорушень родини Байденів.
  • 10 травня Трамп заявив у інтерв'ю Politico, що планував обговорити з Джуліані подорож.
  • Цього ж дня кількома годинами пізніше пан Джуліані публічно скасував свою подорож (візит до України – 24), апелюючи, що пан Зеленський "оточений ворогами президента (Трампа) та Сполучених Штатів".

11 травня Луценко мав двогодинну зустріч з новообраним президентом України Зеленським, згідно з публікацією на офіційній фейсбук-сторінці Луценка. Луценко публічно заявив, що говорив Зеленському, що бажає залишитися Генеральним прокурором.

Починаючи з середини травня від багатьох високопосадовців США я дізнався, що вони глибоко зацікавлені процесом обходу містером Джуліані національної системи прийняття рішень для залучення українських високопосадовців в цей процес, ретранслюючи сигнали між Києвом і Трампом.

Ці посадовці сказали мені наступне:

  • що посадовці Держдепу, включаючи дипломатів Волкера і Сондланда, розмовляли з Джуліані в контексті запобігання шкоді нацбезпеці США;
  • і що спецпредставники Волкер і Сондланд протягом цього періоду зустрічалися з членами нової української адміністрації для того щоб намагатися допомогти їм зрозуміти і відповісти на численні сигнали, які вони отримували з однієї сторони від офіційних каналів США, з іншої сторони - від Джуліані

Протягом цього часового проміжку, багато американських посадовців говорили мені, що керівництво України переконували, що зустріч або телефонний дзвінок між Трампом і Зеленським залежатиме від того, чи покаже Зеленський готовність обговорити питання, які публічно озвучили Луценко і Джуліані.

Одразу після інавгурації Зеленського було публічно оголошено, що Джуліані зустрічався з двома іншими українськими високопосадовцями: керівником САП Холодницьким і ексдипломатом Андрієм Теліженком. Обидва є союзниками Луценка і робили схожі заяви у вищезгаданих статтях журналу The Hill.

13 червня Трамп сказав в коментарі ABC, що отримав небезпечну інформацію про своїх політичних суперників від уряду іноземної країни.

21 червня Джуліані написав у Твітері: новий президент України Зеленський до сих пір мовчить щодо розслідування проти ймовірного підкупу Байденом Порошенка. Настав час для лідерства і розслідування цих випадків якщо ви хочете очиститись від звинувачень у зв'язках з людьми Гілларі Клінтон.

В середині липня я дізнався про раптову зміну американської політики щодо допомоги Україні.

Додатковий протокол до 2 Розділу:

Відповідно до інформації численних американських посадовців з якими я говорив, стенограма розмови Трампа і Зеленського була розміщена в комп'ютерній системі, що напряму керується Директоратом національної розвідки Ради Нацбезпеки. Це окрема компютерна система із багаторівневим доступом до розвідувальної інформації, в тому числі таємної. Згідно з інформацією, що я отримав від посадовців Білого Дому, деякі з них висловили побоювання, що це стане зловживанням і виходитиме за межі обов'язків Директорату. Вони також розповіли мені, що це не перший випадок за часів цієї Адміністрації, коли стенограма розміщувалася у системі багаторівневого захисту виключно з ціллю захисту власних політичних слабкостей, аніж захисту важливої інформації в контексті нацбезпеки США.

Додаткова інформація до 4 Розділу

Частина додатку видалена в оригіналі через гриф "секретно"

Я б хотів розширити зміст двох питань згаданих в Розділі 4, які можуть стосуватися спроб вчинення тиску на українське керівництво. Оскільки мені невідомо конкретно про прийняття вищезгаданих рішень, що стосувалися сторонніх спроб втручання, я вирішив включити їх в додаток. Якщо ж вони відображають справжню природу цих рішень, сформульованих для вдосконалення зовнішньої політики і нацбезпеки, можна зробити відповідний висновок, що факти відповідають дійсності.

  • Я дізнався від американських посадовців, що приблизно 14 травня Трамп дав вказівку віцепрезиденту Пенсу скасувати заплановану поїздку до України з нагоди урочистих заходів інавгурації Зеленського 20 травня. Відповідно, делегацію очолив міністр енергетики Рік Перрі. Відповідно до цієї інформації, було цілком очевидно, що Трамп не хотів зустрічатися із Зеленським до того часу, поки не зрозуміє, як діятиме Зеленський на посаді. Я не знаю, як ця вказівка була доведена до відома і ким. Мені також невідомо – чи ця дія була пов'язана з ширшим розумінням, описаним в незасекреченому листі, що зустріч чи телефонна розмова між Трампом і Зеленським залежатиме від того чи Зеленський покаже бажання співпрацювати щодо питань озвучених Луценком і Джуліані.
  • 18 липня представник Бюджетного комітету сповістив департаменти і агентства що ще місяць тому Трамп видав вказівку припинити безпекову допомогу Україні. Невідомо, чи ці комітети знали, чому ця вказівка була видана. Протягом зустрічі між агентствами 23 і 26 липня представники Бюджетного комітету ще раз підтвердили, що вказівка припинити допомогу Україні надійшла безпосередньо від Трампа, але вони досі не розуміли раціональних причин такого кроку. З початку серпня я отримав інформацію, що деякі українські посадовці були в курсі, що американська допомога опинилася під загрозою. Але мені невідомо – як і коли вони дізнались про це.

Текст скарги на президента Трампа

Зазначимо, що скаргу про тиск Трампа на Зеленського вже передали до Конгресу. Документ надав Офіс директора Національної розвідки США. Члени Конгресу можуть використати її на слуханні 26 вересня.

Що відомо про скандальну розмову Зеленського з Трампом?У липні під час телефонної розмови Дональд Трамп нібито пообіцяв Володимиру Зеленському, що стосунки між країнами покращаться, якщо Україна поновить розслідування у справі газової компанії Burisma. До цього причетний син головного суперника Трампа на президентських виборах Джо Байдена, Гантер Байден. Розслідування справи може негативно вплинути на рейтинг суперника Трампа, що вважають втручанням у президентські перегони.

Через телефонний скандал спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту президента Дональда Трампа.

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Зеленського з Трампом. Повний текст українською мовою – читайте тут. Стенограма розмови американського і українського президента засвідчує, що Дональд Трамп таки говорив Володимиру Зеленському, що "було б добре", якби той вивчив справу Джо Байдена.