29 вересня українців збурила нова скандальна заява Вітольда Фокіна: заступник голови української делегації у ТКГ сказав, що не бачив доказів війни між Україною та Росією на Донбасі, пише 24 канал. Ба більше, сприймати Росію як ворога він у принципі не може.

Тут детальніше Жодного підтвердження, що там війна України й Росії, не бачив, – Фокін про ситуацію на Донбасі

І на тлі попередніх заяв про необхідність амністії бойовиків та проведення виборів в ОРДЛО, як того вимагає Росія. На цю ситуацію вже відреагували українські політики, урядовці та громадські діячі.

Українська делегація у Тристоронній контактній групі

Відкрите звернення членів ТКГ щодо слів Вітольда Фокіна підписали голова української делегації Леонід Кравчук, який і привів Фокіна в ТКГ, а також віцепрем'єр Олексій Резніков і віцепрезидент ПАРЄ Олександр Мережко.

  • У звернення мовиться, що заяви Фокіна викликали здивування, тоді як члени делегації України повинні дотримуватися лише офіційної позиції.
  • Тим більше що це просто, адже вона відповідає дійсності: "Війну на територію України принесла Росія".

Джерело: https://censor.net/ua/n322

Офіс Президента

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак на резонансну заяву Фокіна відреагував так: "У нас триває війна, в якій Росія – сторона конфлікту, а не спостерігач. Моя особиста позиція – пан Фокін має піти з ТКГ".

Кабінет Міністрів України

  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відреагував на скандальні висловлювання Вітольда Фокіна щодо Донбасу жорстко: "Махрового ідіота не можна ховати за старістю. Негайно гнати – щонайменше, знову на пенсію". Також Аваков назвав Фокіна "мерзотником".
  • Заступник голови МВС Антон Геращенко також заявив, що Фокіна потрібно негайно звільнити з Тристоронньої контактної групи після його слів про те, що між Україною і Росією нема війни. Про це Геращенко написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Верховна Рада

  • На засіданні комітету Верховної Ради з державного будівництва, яке відбулося 29 вересня 2020 року, Фокін якраз і зробив кілька гучних заяв. Депутати у відповідь вирішили звернутися до Зеленського, щоб той відкликав Фокіна з ТКГ. Хоча нардеп від "Слуги народу" Качура заявив, що "про таке звернення говорити рано".
  • Нардепка від партії "Голос" Бобровська підготувала депутатське звернення до президента Зеленського. Воно стосується відкликання Фокіна з ТКГ. Звернення підписали 49 парламентарів з усіх партій, окрім ОПЗЖ.

"Слуга народу"

  • Нардеп Єгор Чернєв наголосив, що Вітольд Фокін висловлював власну позицію, яка суперечить позиції України: "Не може людина, яка не бачить РФ на Донбасі, представляти Україну на найвищому переговорному рівні".
  • Заступниця голови фракції "Слуга народу" у ВРУ Євгенія Кравчук у фейсбуці написала: "Заяви Вітольда Фокіна – це не новий курс України, а його приватна думка. Офіційна позиція держави не змінилася: Росія – агресор, який розпочав цю війну".

Фокін знову втрапив у скандал: відео

Інші політики та громадські діячі

Міський голова Львова Андрій Садовий опублікував у соцмережах світлину поля поховань №76 у Львові на Личаківському кладовищі: "Тут з 2014 року ховають всіх львів'ян, які загинули на російсько-українській війні. Таких могил тисячі по всій країні. І якщо вам, пане Фокін, не вистачає доказів, то йдіть у відставку і не ганьбіться".

Дипломат та колишній очільник МЗС Павло Клімкін написав у твіттері таке: "Фокіним маніпулюють, щоб відвернути увагу від іншого. Але це означає, що звільнити його потрібно вже "вчора". Він реально всіх дістав і застряг на початку 90-х. Дуже скоро "Фокін" стане в нас нецензурним словом".

Колишній заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський у фейсбуці написав: "Завжди є ті, які готові не бачити головне – дуже потрібна роль для окупантів, агресорів і диктаторів. Але це не означає, що країна осліпла й замовкла".

Нардепка Ірина Геращенко у фейсбуці щодо висловлювань Фокіна написала: "Європейська Солідарність" звертається до СБУ і ДБР з вимогою негайно відкрити кримінальне провадження за фактом державної зради".

Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос у фейсбуці назвав Фокіна "сліпим дурнем" та "маразматиком": "Фокін – це щур, який виліз з-під лавки і який сьогодні прилюдно у стінах Верховної Ради нам всім показав справжнє обличчя "п’ятої колони".

Скандальна заява Фокіна про Донбас і Росію: відео