В селищі Козин розташований житловий масив "Краєвид". Саме там знаходиться маєток глави президентського офісу Андрія Богдана.

Читайте також: Скандальні забудови та дружба з Андрієм Богданом: хто презентував проект Офісу Президента

З-за шлагбаума виїхав чорний мікроавтобус "Мерседес". Одразу за ним теж "Мерседес", але вже джип. Цей джип – один з автомобілів Богдана. Журналісти неодноразово фіксували його раніше під час офіційних зустрічей.

Авто Богдана
Авто на якому їздить Андрій Богдан

Мікроавтобус перед ним записаний на киянина Кирила Скурського, який не є чужою людиною Богдану. У Фейсбуці Богдан вітає Скурського і його дружину з весіллям. Сам Скурський активно репостить на своїй сторінці інформацію про Богдана і президента Володимира Зеленського. А записаний на нього бус їздить в кортежі керівника ОП.

Богдан та Скурський у соціальних мережах
Богдан та Скурський у соціальних мережах

Нерухомості поруч з Богданом Скурський не має. Він мешкає у звичайній квартирі у Святошинському районі Києва. За місцем прописки Скурського ніхто журналістам не відкрив. Більш говірким видався сусід.

Його я бачив півтора тижня назад. До минулого року чи до весни навіть він тут був постійно. Він тут був і на роботу їздив. Казали, що наче він водій чийсь був. На автобусі під’їжджав. "Мерседес", такий новенький,
– розповів сусід Скурського.

Ранкові виїзди мікроавтобусу Скурського з елітного котеджного містечка, де мешкає Богдан, в супроводі автомобілів Богдана – теж натякають на водійство. Але є ще дещо. Крім мікроавтобуса, на Скурського записали ще й скандальний бізнес-проєкт. Який набирає обертів саме після зміни владної команди на Банковій.

У Києві на 22 кілометрі Харківського шосе розташована одна з останніх великих зелених зон міста. 30 гектарів державної землі в користуванні Національної академії внутрішніх справ.

Зелена зона
Зелена зона

Колись там був розташовувався дитячий табір. Пізніше ділянка відійшла Нацакадемії внутрішніх справ для оздоровлення курсантів. Шість корпусів, офіцерський будиночок, баня та їдальня – усе це поміж лісу та поряд з озером. Проте нині корпуси знесені.

Знесені корпуси
Знесені корпуси

На їх місці має вирости житловий комплекс: 12 будинків на 800 квартир, 560 паркомісць, відпочинкові будинки, комерційна нерухомість, власна екоферма, кафе, ресторани, клініки, магазини, салони краси, СПА, школа. По суті у величезній зеленій зоні з’явиться цілий жилий мікрорайон – "О2 Residence".

О2 Residence
Житловий комплекс "О2 Residence"

Але призначення цієї землі рекреаційне і житлове будівництво на таких ділянках заборонене. Будівництво, яке до того ж буде не надто вигідним Академії МВС. Зате дуже вигідним для компанії, з якою Академія підписала договір на забудову своєї ділянки. Ця компанія має назву "Резон". Формально у неї троє власників. Всі троє виводять нас на два прізвища – Андрія Богдана та його друга-забудовника Андрія Вавриша.

Дивіться самі. Найбільша частка в компанії, яка будуватиметься на землі академії МВС, належить Ользі Клецко. Жінка залучена до низки попередніх забудов Андрія Вавриша. Ще один співвласник "Резону" – фірма, якою керує Дмитро Овсій – юрист Вавриша.

І, нарешті, третій формальний співвласник – компанія, керівником якої значиться вже знайомий вам Кирило Скурський. Той, що їздить з автомобілем Андрія Богдана і приймав від нього вітання з весіллям.

Компанія
Кому належить компанія "Резон"

Вавриш від своїх людей не відмовляється. "Дмитро Овсій є давній наш партнер. Ми з ним працюємо багато років і в різних ролях. Він інколи виступає нашим партнером по проєктах, інколи ми користуємося його юридичними послугами. Він абсолютно фаховий юрист. До речі, з ним я знайомий набагато довше років, ніж з Богданом", – пояснив керівник "Saga Development" Андрій Вавриш.

А от про Скурського і його зв’язок з Богданом сказав, що не чув. Що ж. Андрій Вавриш і Андрій Богдан – забудовник і керівник президентського офісу, а ще близькі друзі. Їхні спільні подорожі регулярно потрапляють в об’єктиви.

Андрій Богдан та Андрій Вавриш
Друзі Андрій Богдан та Андрій Вавриш

У серпні вони разом злітали у Сен-Тропе. Не абикуди, а на весілля до тіньового "куратора" Міністерства юстиції Андрія Довбенка. У жовтні друзів помітили разом в аеропорту турецької Анкари. Звідси вони зі своїми половинками погнали в мальовничу Кападокію.

Андрій Богдан та Андрій Вавриш
Богдан та Вавриш відвідували Кападокію

"Ми дружимо. При цьому це така велика таємниця, яку наче щось нове раз за разом хтось підіймає, як кролик з капелюха фокусника. І знову давайте про це поговоримо", – заявив керівник "Saga Development" Андрій Вавриш.

Договір з "Резоном" Академія підписала влітку 2017 року. До речі. У 2018 році Андрій Вавриш захистив дисертацію у Академії МВС. Ще й на тему "Запобігання злочинам проти власності у сфері будівництва".

Читайте також: Що Богдан робив на помпезному весіллі у Cен-Тропе: розслідування журналістів

Ректор Академії Володимир Чернєй розповів, що земля їм просто була непотрібна. "Мені рахункова пише, аудитори пишуть, а мені використовувати нема як. Тому що дороги туди немає, людей возимо. Там тільки на зарплату, на охорону платити треба було півтора-два мільйони у місяць. Це величезні гроші", – пояснив ректор Національної академії внутрішніх справ Володимир Чернєй.

Але протягом року від підписання договору нічого не відбувалося. А влітку 2018 року на сайті компанії Вавриша Saga Development з’явився анонс нового ЖК – "О2 Residence". Без жодних деталей і адреси будівництва. Просто – "очікуйте незабаром".

О2 Residence
Оголошення про очікування

"Очікування" затягнулося ще на один рік. Аж раптом влітку 2019 року, після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, на ділянці Академії з’явилася перша техніка. У серпні фінальний дозвіл на будівництво видала Держархбудінспекція. При тому, що ще в травні вона ж відмовляла в дозвільних документах.