До епідемії коронавірусу хасиди витрачали в Україні близько 75 мільйонів доларів. Про це розповів президент фонду Рабі Нахмана Натан бен Нун у коментарі PavlovskyNEWS.

Читайте також Усе навколо у смітті: що залишилося після хасидів на білорусько-українському кордоні – фото

За словами Бен Нуна, у 2020 році на святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року – хасиди витратили всього 14 мільйонів гривень. У період свята паломники платять за все: воду, газ, безпеку, медичну допомогу та ліки.

Мер Умані про надходження від хасидів в минулих роках

Мер Умані Олександр Цебрій ще в серпні розповів в інтерв'ю "НВ", що у 2019 році підприємці, які працюють на забезпечення паломників, поповнили бюджет міста на 7,5 мільйона гривень. Однак за вивезення сміття після святкувань хасидів Умань витратила 2,5 мільйона гривень.

Минулого року місто відвідали майже 30 тисяч паломників. Проте були роки, коли їхня кількість зростала до 50 тисяч людей. Житло на час святкування Рош га-Шана коштувало від 20 до 500 доларів з людини за добу.

Також продавці збільшували ціни на товари для хасидів. Наприклад, для жителя Умані кілограм картоплі коштував 15 гривень, а для хасида – 25 гривень.

До теми Святкування єврейського Нового року в Умані: який настрій у паломників – фото, відео

Коротко про хасидів в Умані

  • Щороку восени тисячі хасидів їдуть в Умань на традиційне святкування Рош га-Шана. Саме в цьому місті похований раббі Нахман, який започаткував брацлавський хасидизм. Хасиди вірять, що якщо провести час Рош га-Шана біля могили раббі, новий рік подарує багато щастя.
  • Через пандемію коронавірусу уряд заборонив в'їзд іноземців на територію України до 29 вересня 2020 року.
  • Влада України та Ізраїлю у спільному зверненні закликала хасидів цьогоріч відмовитися від паломництва в Умань.
  • Попри обмеження та заборони, в Україну прибули близько тисячі хасидів.
  • Понад 500 хасидів вдалися до хитрощів, сказавши, що Україну використовують лише для транзиту, а це не заборонено урядом. Попри це, паломники залишилися тут надовше.
  • Понад 3 тисячі хасидів 14 вересня намагались потрапити в Україну через кордон з Білоруссю. Українські прикордонники паломників не пропускали через заборону уряду.
  • 18 вересня хасиди поїхали з українського кордону назад в Білорусь.