Росія перетворила Крим на військову базу, а будь-яка її дія, зокрема, будь-який інфраструктурний проєкт, мають очевидне військове призначення, заявила заступниця голови МЗС України Еміне Джапарова. Про це повідомляє Укрінформ.

До слова Зеленський погрожує відповідальністю за "здачу Криму"

За її словами, навіть дороги, які за час окупації збудували росіяни, призначені для посилення військової присутності. Росія за майже 7 років подвоїла кількість своїх військ у Криму й продовжує модернізувати військовий компонент.

Росіяни мають нині шість підводних човнів, чого більш ніж достатньо, щоб контролювати всю акваторію Чорного моря. Також особливістю окупації є активна колонізація півострова,
– заявила Еміне Джапарова.

Вона розповіла, що Росія витісняє українське населення з півострова, а натомість переселяє туди росіян. Навіть за статисткою, в якій готові зізнатися окупанти, вони переселили туди понад 100 тисяч росіян.

"Та неофіційна цифра є в п'ять разів вищою. Ми вважаємо, що щонайменше пів мільйона російських громадян є вже зараз у Криму, і це, безумовно, є величезною загрозою для національної безпеки України", – наголосила дипломатка.

Заступниця глави МЗС заявила, що окупанти влаштовують для місцевого населення психологічний терор, проводять свавільні арешти й систематичні обшуки з єдиною метою – залякати людей, забрати в них свободу на спротив і на самовираження.

Для чого Росія переселяє росіян у Крим?


Єдина мета – штучно змінити населення півострова таким чином, аби росіяни були домінуючою часткою населення там. Разом з тим багато переселених є військовими, що на думку окупантів, перешкоджатиме деокупації півострова.

Натомість українців і кримських татар, які є корінним народом, саджають у в'язниці або залякують, аби ті добровільно покинули Крим. Лише на материкову частину Україну до 2019 року виїхали понад 35 тисяч людей. Студенти дуже часто їздять навчатися на материк, але не реєструються переселенцями.

Тут дуже показовими є цифри. До окупації в АР Крим і Севастополі жили близько 2 мільйонів 350 тисяч людей. Пів мільйона російських засланців – це понад 21% або більш ніж кожен п'ятий мешканець півострова. З роками окупації стає лише гірше.