Голова Оператора ГТС Сергій Макогон під час брифінгу розповів, що ці гроші не можна назвати збитками, бо Україна "просто їх не заробить".

До теми: Фінляндія знайшла альтернативу російському газу

Як ми будемо компенсувати? Ми шукатимемо нові ринки,
– зазначив Макогон.

Окрім того, вплив на макроекономічну ситуацію наявності транзиту газу до решти Європи оцінили у 2% ВВП України на рік.

Зауважимо, що у 2020 році обсяги транзиту російського газу через Україну впадуть. Причиною цього є запуск "Турецького потоку". Обсяги зниження транзиту складуть близько 15 мільярдів кубометрів.

Важливо! Росія будує ще трубопровід в обхід України на півночі – "Північний потік-2". Однак його будівництво заморозили через санкції США. Всі новини про "Північний потік-2" – читайте тут.

8 січня президенти Росії і Туреччини – Володимир Путін і Реджеп Тайїп Ердоган – офіційно запустили роботу газопроводу "Турецький потік". Присутніми були також президент Сербії Александар Вучич та прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

Цікаво: Санкції США допомогли Україні домовитися з Росією щодо транзиту газу, – Пристайко

Що відомо про "Турецький потік":

  • Російський газ через газопровід "Турецький потік" з 1 січня вже почав надходити в Болгарію;
  • З 5 січня російський газ через нову компресорну станцію "Странджа-2" в Болгарії почали отримувати Республіка Північна Македонія і Греція;
  • Потужність кожної з двох ниток "Турецького потоку" становить по 15,75 мільярдів кубічних метрів. Одна із них призначена для постачання газу турецьким споживачам, інша – для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи.
  • Газопровід прокладено по дну Чорного моря від російського міста Анапа до Киїкея на узбережжі Туреччини.
  • Будівництво "Турецького потоку" разом з другою чергою "Північного потоку" – частина російського плану щодо відмови від транзиту через Україну.


Карта "Турецького потоку"