Такі дані оприлюднила уповноважена з прав людини Людмила Денісова на своїй фейсбук-сторінці. Вона розповіла, що представники влади потійно спілкуються з рідними полонених та юристами, аби повернути їх на Батьківщину.

Цікаво: Обмінів полоненими буде кілька, – Зеленський пояснив причину

Найголовніше – питання політв’язнів. Наразі вже 116 наших громадян незаконно утримуються на території Росії і тимчасово окупованого Криму. Ми про кожного знаємо. Ми постійно спілкуємось з адвокатами, рідними політв’язнів та правозахисними організаціями,
– наголосила Денісова.

Вона додала, що питання повернення українців з ворожого полону також є на особистому контролі президента Влодимира Зеленського.

Раніше обмудсмен повідомляла, що на підконтрольну Києву територію також хочуть повернутися понад 700 наших громадян з окупованого Донбасу. Зокрема, українська сторона вже отримала 569 таких заяв від осіб, які перебувають на окупованій Донеччині, та 138 заяв від громадян з окупованої Луганщини.

До теми: Джемілєв розповів, кого з полонених у РФ треба обмінювати в першу чергу

Окрім того, серед полонених у Росії є 86 кримських татар. Країна-агресор інкримінує їм організацію діяльності та участь у терористичних й екстримістських організаціях.

"Деякі українці перебувають у критичному стані. Вони потребують термінового обстеження та надання кваліфікованої медичної допомоги. Серед них – Алімов Рефат, Аметов Ернес, Вигівський Валентин, Джеппаров Арсен, Дудка Володимир, Карімов Алім, Шумков Олександр, Шур Віктор, які утримуються на території Росії, та Абдулгазієв Тофік, Гафаров Джеміль, Сулейманов Ескендер, Шейхалієв Рустем, які утримуються на тимчасово окупованій території Криму", – додала Денісова.

Важливо! Україна готується до нового обміну полоненими з Росією та складає списки утримуваних. Їх обговорюють на засіданнях ТКГ у Мінську. Проте через те, що списки є доволі довгими, їх будуть розбивати на кілька частин і обмінів може бути кілька.

Що відомо про обміни полоненими між Україною та Росією:

  • Перший обмін відбувся 7 вересня за схемою "35 на 35". На Батьківщину повернулися 24 військовополонені моряки, які були захоплені біля Керченської протоки, та 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Артур Панов, Євген Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович та Олег Сенцов.
  • Другий обмін пройшов між Україною та підконтрольними РФ бойовиками на Донбасі. Він відбувся 29 грудня. На Батьківщину повернулися 76 українців, серед яких 12 військових. Ще 5 осіб захотіли залишитися на окупованих територіях через особисті причини.
  • Натомість Україна передала російській стороні 124 утримуваних. Серед них і скандальні 5 ексберкутівців, яких в Україні судили за підозрою у розстрілах активістів Майдану у 2014 році.