З початку війни на Донбасі ФСБ офіційно звинуватила в шпигунстві п'ятьох українців – журналіста Романа Сущенка, військового Євгена Панова, відомого історика Ігоря Козловського, представника ООН Юрія Супруна і 73-річного Юрія Солошенка.

На думку експертів, зараз Росія, враховуючи стан війни, поводиться логічно щодо України. Але Україна адекватно не відповідає.

Я ще на початку 2014 року сказав, що треба робити наступні речі – розірвати дипломатичні відносини з Росією, припинити з нею безвізовий режим, вийти з СНД,
– заявив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Огризко вважає, що тоді не було б політв`язнів та "українських шпигунів". А так Кремль періодично розгортає кампанії з "відлову" диверсантів і робить з власних спецслужб героя.

Також Росії треба демонізувати Україну на світовій арені через санкції.

Росії треба вплинути на західну аудиторію, показати, що Україна не безневинна жертва, як це є. Показати, ніби вона сама здійснює певну ворожу активність на території РФ, – зауважив український дипломат Богдан Яременко.

Першопричиною ворожнечі експерти називають те, що Росія не визнає Україну державою. Звідси і назви "на Украине", як на певній території, а не "в Україні", тобто незалежній державі.

Читайте також: Сущенко може повторити долю Савченко, – адвокат

Щоб це продемонструвати, Росія ще за радянських часів подавала українську мову як мову селян, якою інтелігенція не спілкується. Ще одна хитрість пропагандистів – в пострадянських серіалах герой з українським прізвищем був або дурником, або зрадником.

Яременко зазначив, що такий підхід до українського, як всього меншовартісного, сформований в Росії давно.

Читайте також: Російські війська не припиняють підготовку до великої війни, – журналіст

В ФСБ Росії навіть створили спецуправління з розвідки територій. Воно займається антиукраїнською діяльністю.

Образ "українця-ворога" Кремлю необхідний, аби завоювати Україну та відродити імперію, яку, на крові українських козаків, націоналістів та ветеранів двох світових війн, вони зберігали протягом 300 років.

Читайте також: Коли депутати розглянуть питання про візовий режим з Росією

Нагадаємо, що 30 вересня у Москві затримали журналіста Романа Сущенка. Однак про його затримання дружина дізналася лише 2 жовтня.

За це час російський суд вже встиг його арештувати на два місяці.

ФСБ Росії звинуватила українського журналіста у шпигунстві, назвавши кадровим розвідником Міноборони України. Хоча у самому Кремлі відмовилися коментувати його затримання.