Про неможливість екстрадиції Новіка, а також його подвійне громадянство розповів директор НАБУ Артем Ситник під час свого брифінгу, повідомляє 24 канал.

Важливо Славоміра Новака затримали в Польщі: що інкримінують ексголові Укравтодору

Наскільки нам відомо, сьогодні у головного підозрюваного подвійне громадянство — Польщі та України. При наявності польського громадянства екстрадиція в Україну є неможливою,
– підкреслив Ситник.

Водночас він запевнив, що питання, в якому антикорупційному суді розглядатиметься справа Новака – українському чи польському, не є принциповим.

Натомість він зауважив, що значно важливішим є питання, що буде з конфіскованим майном. Якщо в суді буде доведено провину Славоміра Новака, потрібна буде окрема міждержавна угода щодо цього майна.

Чому це важливо?


Славомір Новак отримав українське громадянство за указом Петра Порошенка в жовтні 2016 року. Це було необхідно, щоб потрапити до керівництва Укравтодору.

Втім тут ключовим є питання не українського громадянства, а саме польського. Адже для отримання українського паспорта, він мав відмовитися від усіх інших – подвійне громадянство в нас заборонене.

До слова, чутки про подвійне громадянство Новака ходили впродовж усього часу його роботи в Україні. Втім це перше фактично офіційне підтвердження.

Справа Славоміра Новака: коротко

  • Польське антикорупційне бюро підозрює, що Славомір Новак очолював організовану злочинну групу.
  • Окрім нього затримали також "Даріуша З., колишнього командира JW "GROM" та підприємця з Гданська Яцека П.". Усі деталі обіцяють оприлюднити згодом.
  • Розслідування проводиться спільно Центральним антикорупційним бюро Польщі, прокуратурою Варшави, САП України і Національним антикорупційним бюро України.
  • За даними Gazeta Wyborcza в районній прокуратурі Варшави Новаку загрожують шість обвинувачень, пов’язаних з періодом, коли він відповідав за Укравтодор.