Про затримання Новака повідомив прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін у своєму твітері.

До теми Ексглава Укравтодору Новак виграв суд у НАЗК

В чому звинувачують Новака в Польщі

  • Польське антикорупційне бюро підозрює, що Славомір Новак очолював організовану злочинну групу.
  • Окрім нього затримали також "Даріуша З., колишнього командира JW "GROM" та підприємця з Гданська Яцека П.". Зарін пообіцяв оприлюднити всі деталі згодом.
  • Розслідування проводиться спільно Центральним антикорупційним бюро Польщі, прокуратурою Варшави, САП України і Національним антикорупційним бюро України.
  • За даними Gazeta Wyborcza в районній прокуратурі Варшави Новаку загрожують шість обвинувачень, пов’язаних з періодом, коли він відповідав за Укравтодор.

Що кажуть про справу Новака у САП

САП інкримінує Новаку хабарництво за продовження термінів ремонту автошляхів. Виконувач обов'язків голови Укравтодору пропонував за певну винагороду продовжити угоди, аби уникнути оплати деяких штрафних санкцій.

Співробітники НАБУ та САП проводять обшуки в київському та львівському офісах Укравтодору.

Спосіб був специфічним, коли на території Польщі створювали підприємство і шляхом неправомірної вигоди, яка передавалась або через треті юрособи або готівкою, поповнювали статутний капітал підприємства,
– повідомив виконувач обов'язків керівника САП Максим Грищук на брифінгу.

У справі фігурують чотири особи

У справі фігурують чотири особи. Троє з них, у тому числі й Новак, затримані у Польщі. Ще одному – оголошено підозру в Україні. У НАБУ зазначили, що питання про запобіжний захід оголосять у рамках спільного з Польщею слідства.


Обшуки НАБУ в офісі Укравтодору / Фото НАБУ

Відставка Новака з посади глави Укравтодору: що треба знати

  • Славомір Новак написав заяву про відставку з посади голови Укравтодору 24 вересня 2019 року, а 25-го числа, її погодив Кабмін.
  • Згодом Новак зазначив, що його відставка – це особисте рішення. Щоправда, такий крок є пов’язаним зі зміною політичної ситуації в Україні.
  • Новак наголосив, що за три роки його керівництва Укравтодором вдалося досягти хороших результатів і успішно реформувати дорожню галузь.
  • Під керівництвом Новака, зокрема, було запроваджено дві реформи дорожньої галузі – Дорожній фонд та децентралізація дорожнього господарства.

Дивіться відео кореспондентів 24 каналу:

Що відомо про Славоміра Новака?

Він є уродженцем Польщі. Новак у 2011 – 2013 роках очолював міністерство транспорту в уряді прем'єра Дональда Туска. До цього очолював виборчий штаб кандидата в президенти Польщі Броніслава Коморовського.

Також був депутатом Сейму та відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. Укравтодор Новак очолив у жовтні 2016 року, щоправда як виконувач обов’язків. Туди його запросив колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян.