Заява Бабікова щодо Семочка

Слова Бабікова передав керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький, який вів цю справу до передачі іншій групі прокурорів. Відповідно слова він сказав у коментарі "Главкому".

Важливо Запобіжний захід Порошенку не обиратимуть: яка позиція у Генпрокуратури

Щодо Семочка Бабіков мені в очі казав, що там нема складу злочину. Тобто він знає це,
– зауважив Корецький.

За його словами, генеральний прокурор Ірина Венедіктова, яка підписала підозру Порошенку у цій справі, несе всю відповідальність.

"Їй в подальшому і відповідати, якщо там буде виправдальний вирок", – підкреслив Корецький.

Слідчий ДБР наголосив, що складу злочину у справі Семочка немає, оскільки державі не заподіяно істотної шкоди.

"Тому що отримані кошти у вигляді заробітної плати не є збитками ще з 2000 року", — пояснив він.

Представник Бюро додав, що є готовим підтвердити свої слова у суді, якщо його викличуть як свідка. Для цього сторона захисту має подати клопотання.

Зверніть увагу Справа проти Порошенка: суд продовжив слідство на 3 місяці

У ДБР звинуватили Корецького у "зливі" службової інформації

Корецький у вищезазначеному коментарі "Главкому" заявляв про "тиск і підштовхування" у розслідуванні справ, відритих проти Порошенка. За його словами, керівництво затягувало процес слідства без наявних на те причин.

У Державному бюро розслідувань, зі свого боку, спростували такі його заяви.

Заява керівника одного із слідчих відділів ДБР Олега Корецького щодо тиску на нього не відповідає дійсності та є політично-мотивованою,
– наголосили в Бюро.

У ДБР також зазначили, що в інтерв'ю Корецький розкрив відомості досудового розслідування, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Тому тут розпочнуть внутрішню перевірку його заяв.

За даними Бюро, Корецький зробив "викривальне" інтерв'ю напередодні свого звільнення "перш за все, через факти "зливу" службової інформації у кримінальних провадженнях". Ці факти "зливу" знайшли своє підтвердження під час службового розслідування із застосуванням поліграфу".

У ДБР повідомили, що група Корецького з травня 2019 року розслідувала всі справи Порошенка, і він неодноразово просив прокурорів погодити підозру п’ятому президенту. Водночас, за даними відомства, Офіс генпрокурора повертав проєкти підозр на доопрацювання.

У лютому 2020 року найгучніші справи проти Порошенка передали іншій слідчій групі.

До теми Сергія Семочка не поновлять у Службі зовнішньої розвідки

Коротко про справу Порошенка та Семочка

  • У жовтні 2018 року журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" опублікували розслідування. Вони встановили, що Сергій Семочко володіє статками, які неможливо пояснити офіційними доходами.
  • Водночас найближча родина Семочка отримала громадянство Росії та веде бізнес в окупованому Криму.
  • Справа набула резонансу та осуду в ЗМІ і соцмережах.
  • Порошенко звільнив Семочка 12 квітня 2019 року. Передувала цьому зустріч Семочка з президентом.
  • 10 червня Офіс Генпрокуратури оголосив Порошенкові підозру щодо призначення Семочка. В Офісі генпрокурора кажуть, що Порошенко нібито схилив голову Служби зовнішньої розвідки до перевищення влади та службових повноважень.
  • Згодом в Офісі генпрокурора уточнили, що за даними слідства, Порошенко підозрюється у тому, що в 2018 році на посаді президента "шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу – голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень".