Посол Словаччини Марек Шафін виразив зацікавленість країни брати участь у створенні Кримської платформи. Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Важливо Україна запросила Францію до платформи з деокупації Криму: відповідь Парижа

Посол Словацької Республіки підтвердив зацікавленість його країни брати участь в реалізації ініціативи України зі створення Кримської платформи,
– мовиться у повідомленні.

Раніше перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова пояснила, що Кримська платформа – це багаторівнева діалогова платформа, ціль якої – повернення теми Криму на високий порядок міжнародної уваги.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, перший саміт Кримської платформи відбудеться у травні 2021 року у Києві.

Що таке Кримська платформа?

Наприкінці вересня 2020 року в МЗС України повідомили про плани проведення Кримського саміту, який має стати найвищим рівнем міжнародного охоплення ініціативи Кримська платформа.
Раніше президент України представив в ООН концепцію Кримської платформи та запропонував міжнародним партнерам долучитися до відповідної ініціативи щодо деокупації півострова.

Які країни вже підтримали створення Кримської платформи

  • США підтримують зусилля України щодо розробки Кримської платформи. В посольстві Америки також впевнено заявили, що Крим – це Україна.
  • Ініціативу створення Кримської платформи підтримала Словенія. Саме ця країна головуватиме у ЄС у другій половині 2021 року.
  • Велика Британія підтримала Кримську платформу та готова долучитися до консультацій.
  • Міністр закордонних справ Франції Ле Дріан висловив вдячність за запрошення долучитися до платформи щодо деокупації Криму. Він запевнив, що позиція Франції щодо невизнання анексії Криму триватиме надалі, як і відповідна політика заходів проти Росії.