Одне з питань, як особливий статус міг допомогти протидіяти військовій операції Росії з захоплення Криму. Але він все одно не допоміг, наголосив Богдан Яременко.

Важливо! У Конституцію України внесуть положення про Курултай і Меджліс кримських татар

Є ще питання природи і походження цього статусу. Як на мене, то немає іншої причини окрім тієї, що це "город русской славы", а власне – головна база Чорноморського флоту Росії,
– зазначив депутат.

Водночас він наголосив, що росіяни терпіли у "місті російської слави" поразки від усіх, хто зміг дійти аж так далеко. Цей аргумент втратив абсолютно будь-яке значення для України після окупації Севастополя і Криму.

"Будь-які інші аргументи що стосуються економіки чи адміністрування і управління містом або відсутні, або вкрай непереконливі. Умовно переконливим є аргумент про недоцільність зміни статусу міста в період окупації", – каже Богдан Яременко.

Втім, підкреслив він, в умовах окупації частини території держави варто бути обачними, а будь-які дії мають бути поясненими.

Переговоривши з головою профільного комітету, ми домовились при підготовці законопроєкту до другого читання внести поправку в перехідні положення, яка визначить, що зміни статусу міста Севастополь відбудуться після його деокупації,
– резюмував парламентар.

Що відомо про Чорноморський флот Росії у Севастополі?Після розпаду Радянського Союзу радянський Чорноморський флот перейшов під контроль України на основі територіальної належності. Проте частина офіцерів флоту, підтримана владою з Москви збунтувалася проти української влади.

За результатом зустрічі 3 серпня 1992 року президентів Кравчука і Єльцина флот мав був поділений навпіл. Використовуючи час на міждержавні перемовини флот перейшов під повну владу Росії.

Також росіяни відмовлялися покинути Севастополь, мріючи про його передачу Росії. 9 червня 1995 року Кучма і Єльцин вирішили поділити флот 18,3% кораблів до ВМС України і 81,7 % судів до ВМС Росії.