Журналісти вирішили перевірити, чи справді приймальня нардепа – це місце, де громадянину допоможуть розв'язати проблему, чи це лише умовний щит, який захищає приміщення від можливого інтересу правоохоронців. Про це – у розслідуванні "Схем".

Варте уваги "Слуги народу" беруть помічниками родичів і запевняють, що це не кумівство, – "Схеми"

Аби з'ясувати це, журналісти програми "Схеми" вирішили зосередитись на тижні, починаючи з 21 жовтня. Саме тоді за планом у депутатів була передбачена робота з виборцями.

"Слуги народу"

►Журналісти звернули увагу на "слугу народу" Ольгу Василевську-Смаглюк. На офіційному сайті Ради вказаний на її прохання перелік приймалень. Усього в Смаглюк їх 7, 6 із яких – у Київській області. Поруч із кожною адресою вказано години прийому та телефони приймалень.

Сьома приймальня розташована в центрі Києва – на вулиці Володимирській, 12. Це – адреса бізнес-центру "Міленіум". У цій будівлі у Василевської-Смаглюк приймальнями значаться 9 офісів та 2 частини холу на різних поверхах. Проте контактних даних поруч з адресою – немає.

Саме туди й вирушили "Схеми". Однак із розмови з охоронцем бізнес-центру "Міленіум" з'яcувалося, що потрапити туди не просто. Чому приймальня є, а записатися не виходить – журналісти запитали у самої депутатки.

Ольга Василевська-Смаглюк
Журналісти поспілкувалися з депутаткою Василевською-Смаглюк / Фото "Схеми"

Василевська-Смаглюк запевнила, що приймальня працює за попереднім записом. А на питання журналістів, куди ж дзвонити, якщо номер телефону на сайті не вказаний, вона відповіла, що є – на її сторінці на сайті Ради.

Виявилося, що депутатка мала на увазі номер, вказаний на сайті Ради як контактний. Вона сама ж туди в присутності журналістів зателефонувала, для наочності. Після цієї розмови журналісти повернулися до редакції і знову спробували записатися на прийом на Володимирську, 12.

"Схеми" зателефонували за телефоном, вказаним на сайті Ради. Проте саме туди записатися знову не вдалось. Їм пояснили, що потрапити у будівлю під час пандемії COVID-19 не можна. Цікаво, що коли журналісти особисто навідалися туди, про жодні обмеження їм не повідомили.

Але приймальні в "Міленіумі" має не тільки Василевська-Смаглюк, а й щонайменше 6 її колег по парламенту. Позафракційних, "слуг народу" та членів депутатської групи "За майбутнє", яку пов'язують з Коломойським.

► Наприклад, Олександр Куницький – депутат від "Слуги народу" і фігурант розслідування "Схем" про лобіювання через мандат інтересів бізнесу, пов'язаного з електрокарами. Він зареєстрував на Володимирській, 12 приймальню у 6 офісах та в частині холу.

Детальніше Лобіював інтереси фірми у Раді: "слуга народу" Куницький орендує авто з 90% знижки

► Ще один "Слуга народу", Олександр Дубінський, має у бізнес-центрі "Міленіум" приймальні у 13 офісах та ще 3 частинах холу на різних поверхах.

"За майбутнє" та позафракційні

► Приймальня депутатки від групи "За майбутнє" Ірини Констанкевич, згідно із даними сайту Верховної Ради, займає увесь 9 поверх. Той самий поверх використовує як приймальню колега Констанкевич по депутатській групі – Тарас Батенко.

► Позафракційний Руслан Требушкін вказав усю будівлю на Володимирській, 12 як одну із своїх приймалень – без жодної конкретики. При цьому задекларував безоплатне користування офісом на 62 квадратних метри, наданим фірмою-власницею бізнес-центру "Міленіум".

► Зрештою Ігор Палиця, лідер партії "За майбутнє" та давній бізнес-партнер та соратник Коломойського, зазначив своєю депутатською приймальнею увесь 5 поверх "Міленіуму". Утім, телефонів також не вказав.

"Схеми" вирішили зв'язатися за допомогою контактних даних, окремо зазначених на сайті Ради. Але на дзвінки так ніхто і не відповів.

Депутати з приймальнями у
Депутати, які зареєстрували громадські приймальні у "Міленіумі" / Ілюстрація "Схем"

Журналісти зустріли Палицю біля Ради та запитали, ому немає номерів його приймальні у бізнес-центрі і чи справді він приймає там громадян.

Там не цілий 5 поверх, в мене там 5 кабінети. Там навіть квадратура приміщень чітко визначена. Я часто там зустрічаюся з людьми, вони мені пишуть,
– запевнив Палиця журналістів.

У своїй декларації за 2019 рік він зазначив, що безкоштовно використовує майже 320 квадратних метрів офісної площі – від фірми, яка володіє "Міленіумом".

Що показав експеримент "Схем"

Журналісти УП та аналітики громадського руху ЧЕСНО відносили вищезгаданих депутатів до груп впливу Коломойського. Виходить, що одразу кілька депутатів, яких пов'язують з олігархом, розмістили свої приймальні у "Міленіумі", який є "хабом" для Коломойського та його бізнес-партнерів.

Група Коломойського в Раді
УП відносило вищезгаданих депутатів до груп впливу Коломойського / Ілюстрація "Схем"

При чому, одні обранці реєструють тут із десяток приймалень, другі – обирають увесь поверх, а інші взагалі вказують цілу будівлю, не залишаючи при цьому прямих контактних телефонів та електронної пошти.

Читайте також "Схеми" показали елітне майно родини глави внутрішньої безпеки СБУ

При цьому, тільки Палиця та Требушкін, вказали у своїх деклараціях користування офісами бізнес-центру, на безоплатній основі. У решти обранців інформація про це відсутня. А експеримент "Схем" довів, що й фізичне потрапляння туди на прийом становить для громадянина певні труднощі.

Чи передбачена за це якась відповідальність? І взагалі – для чого депутати можуть реєструвати за певним приміщенням статус приймальні, якщо не проводять там зустрічей із виборцями – дивіться у відео.