Посвідчення першим 70 приватним виконавцям в Україні вручали 7 липня 2017 року.

Керівники відділень державної виконавчої служби сподівається, що приватні виконавці допоможуть хоча б трохи розвантажити їхніх підлеглих. Адже у кожного з них – до 700 справ.

Читайте також: Луценко розкритикував рішення суду у справі подій 2 травня в Одесі

Проте точно можна передбачити конкуренцію. Бо державний виконавець розуміє, якщо він борг не стягне, стягувач піде до приватного виконавця. А з ним підуть і гроші. Державний виконавець отримує 2,5% від суми стягнення. Щоправда, грошовитих справ не так й багато. Більше половини –це штрафи і аліменти. Хоча вони теж бувають різні.

У нас були випадки, коли ми з народного депутата три мільйона гривень аліментів стягнули. У іншої впливової людини арештували теплохід,
– зазначив начальник Головного управління юстиції у Києві Станіслав Куценко.

Керівник головного управління юстиції Києва у запровадженні інституту приватних виконавців має свій інтерес. Мовляв, буде конкуренція, а отже статистика покращиться. Нині в Україні вдається виконати 20% рішень судів. Мріють дотягнути до європейських 30%.

Приватні виконавці, щоправда, матимуть менше прав, ніж державні. Наприклад, вони не зможуть виселити з житла, забирати дітей чи займатися справами, які стосуються державного майна.

Але, разом з тим, велика кількість комерційних питань, взаємовідносини між юридичними особами, бізнес-інтереси – це є абсолютно все в компетенції приватних виконавців,
– сказав Куценко.

А от телефонувати з шостої ранку і до десятої вечора, писати повідомлення, зокрема і в соцмережі, чи прийти додому право мають. Однак, з поліцією, а не "тітушками".

Приватні виконавці – не колектори, наголосили в управлінні. У Мін'юсті пообіцяли, якщо приватний виконавець порушить правила гри, то покладе на стіл ліцензію.

Читайте також: Що треба знати про суд щодо подій 2 травня в Одесі?