Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда в інтерв’ю виданню УНН розповів, що смерчі завжди пов’язані з температурним режимом.

Актуально Грози та пожежна небезпека: в яких областях чекати негоду

Синоптик пояснив, що на фоні високих температур кількість смерчів зростає.

Ми робимо висновок, що кількість смерчів за останні 10 – 15 років дійсно в Україні зросла, продовжує зростати, тому що росте температура повітря,
– додав він.

Водночас Кульбіда наголосив на інформаційному аспекті. Мовляв, раніше люди не так масово фіксували та поширювали відео смерчів у соцмережах, як це роблять зараз. Однак це зовсім не означає, що явища не було раніше.

"Просто про це ніхто не знав, а якщо й знав, то побачив, але нікуди передати не міг", – додав він.

Які категорії смерчів можуть бути в Україні

Директор Укргідрометцентру заспокоїв, що в Україні не може бути катастрофічно руйнівних смерчів 5 категорії, як торнадо у США. У нас максимально можлива 3 категорія, а переважно 1 та 2, які не наносять значних збитків.

Боятися масштабних проявів смерчів в Україні не варто, у нас не той клімат,
– підсумував експерт.

Які є категорії смерчів:

  • 1 – Штормовий смерч. Обламує гілки дерев, вивіски, пошкоджує вишки, димові труби і стовпи.
  • 2 – Помірний смерч. Зносить дахи і пересуває машини.
  • 3 – Сильний смерч. Перекидає вагони і локомотиви, піднімає в повітря машини, більшість дерев вириває з коренем, руйнує стіни будинків.
  • 4 – Руйнівний смерч. Легкі будинки цілком піднімає в повітря, міцніші руйнує частково або повністю, машини переносить на величезні відстані.
  • 5 – Неймовірний смерч. Далеко переносить міцні будівлі, зриваючи їх з фундаменту і відриває асфальт. Дощенту руйнує населені пункти.

Смерчі в Україні – останні зафіксовані явища

  • 16 липня Карпатами пронісся смерч. Унікальне явище зафіксували на горі Ребра – одній з найвищих вершин в Україні.
  • 12 липня смерч зафіксували неподалік від популярного курорту Кирилівка, що розташований у Запорізькій області. Причиною унікального природного явища став сильний вітер.

Що таке смерч?

Атмосферне явище, що є стрімким вихором з розмірами по горизонталі до 50 кілометрів і по вертикалі до 10 кілометрів, зі швидкістю вітру понад 33 метрів за секунду. Він витягується від купчасто-дощової хмари до поверхні води або землі. Смерчі можуть бути різної форми: колона, конус, келих, бочка, пісочний годинник тощо.