Увечері 10 червня в Одесі в одному з корпусів психіатричної лікарні №7 сталася пожежа. Вогонь спалахнув у одноповерховому дерев'яному корпусі, а саме у відділенні, де проходили лікування ветерани Другої світової війни та Афганістану: більшість з них не могли самостійно пересуватися.

Що каже президент? Зеленський вимагає провести розслідування за фактом смертельної пожежі у психлікарні Одеси

На місці інциденту виявили тіла чотирьох загиблих – за попередніми даними, загинула медсестра та 3 пацієнти. Крім того, ще дві людини померли в лікарні. Загалом госпіталізовано 5 осіб. З палаючого корпусу рятувальникам вдалося евакуювати близько 60 людей: 54 пацієнти та троє медпрацівників.

У прокуратурі Одеської області журналістам 24 каналу розповіли, що наразі слідство розглядає версію підпалу.

Немає ще конкретної інформації, хто це міг саме бути. Зараз відпрацьовуємо лише цю версію,
– зазначила прес-секретар прокурора Одеської області Інна Верба.

Також вона анонсувала брифінг за участю керівництва прокуратури та області щодо інциденту, який має відбутися 11 червня.

Тим часом, правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу про умисне вбивство та порушення пожежної безпеки. Згідно з актом рятувальників, попередня причина загоряння – занесення вогню ззовні.

Для розслідування обставин пожежі створено посилену слідчо-оперативну групу. У межах відкритих кримінальних проваджень правоохоронці проводять обшуки у адміністративному корпусі лікарні та в кабінетах трьох посадових осіб. Зокрема, вони мають намір ретельно вивчити пожежно-технічну документацію, відтак її буде вилучено. Крім того, слідчі провели первинний огляд місця події та опитали свідків з числа персоналу відділення, в якому відбулася пожежа, та інших працівників лікарні.

Після ліквідації пожежі слідчо-оперативна група поліції продовжить свою роботу. Наразі місце події охороняють правоохоронці.

Зверніть увагу: В Одесі ув'язнені вчинили бунт, на території колонії – пожежа: фото, відео

Це вже не перша пожежа за останні два місяці в цій психіатричній лікарні. Зокрема, 16 квітня вигорів дах над кімнатою денного стаціонару та їдальні. Тоді ніхто не постраждав, але персонал і пацієнтів довелося евакуювати на час ліквідації займання. Вогнем було охоплено понад 500 квадратних метрів площі в одноповерховій будівлі чоловічого відділення. За інформацією ЗМІ, причина події – один із пацієнтів підпалив запальничкою завіси.

Крім того, це друга гучна пожежа, яка трапилася в Одесі, упродовж останніх двох років. Так, у ніч з 15 проти 16 вересня 2017 року вогонь спалахнув в одному із дерев'яних корпусів табору "Вікторія". У результаті загинули три дівчинки – Софія Мазур (8 років), Анастасія Кулинич (9 років) і Сніжана Арпентій (12 років).