Це доводять вчені з усього світу. За їхніми підрахунками енергетична цінність побутового непотребу – 8-14 мегаджоулів на кілограм. Головне знати як їх здобути. Наприклад, завдяки спеціальній установці, сміття можна збродити та отримати екологічно чисте газоподібне паливо. Такі в Україні вже є – на сміттєвих полігонах.

Біогаз можна отримати і в результаті спалювання сміття методом піролізу. Також у спеціальних контейнерах. Під час термічної обробки, відходи розкладаються під дією непрямого зовнішнього джерела тепла. Органічні останки перетворюються на біопаливо. Одна така установка може переробляти близько 2,5 кубометрів сміття на день та перетворити їх на 1,5 тисячі дизельного палива.

Методику незабаром почнуть використовувати на одному з підприємств у Київській області. Такі альтернативні способи отримання електроенергії та тепла, звичайно, не зроблять країну повністю енергонезалежною. Проте деякі підприємства - так. При тому, що джерело енергії невичерпне. За статистикою, один українець за рік залишає по собі майже 350 кілограмів побутового сміття на рік. Це майже кілограм на день. І ця цифра із року в рік тільки зростає.

А от забезпечити незалежним теплом та електроенергією власний будинок чи квартиру не вдасться. По-перше, обладнання занадто дороге По-друге, аби "нагодувати" подібну мікроТЕЦ, необхідно тонни сміття. До того ж, за українським законодавством, такі установки мають бути розташовані на відстані не менш, ніж 500 метрів від житлових будинків. На відміну від України, в Європі такі технології дуже популярні. Наприклад, в Данії ще з 90-х перероблене сміття забезпечує 3% електроенергії та 18% тепла міст.

Читайте також: Сміття як паливо: у Житомирі відходами опалюють лікарні