За допомогою сонячних станцій в місяць можна заощаджувати 500-600 гривень.

Обладнання не займає багато місця та зрозуміле в управлінні. Окупність такої системи складає 5-7 років. Але, за оцінками експертів, цей термін поступово скорочуватиметься. Адже вартість кіловатів надалі зростатиме.

Через відсутність вугілля, через необхідність відновлення основних фондів "Енергоатому" зростання цін на електроенергію неминуче. І тому кожне домогосподарство, кожен споживач та навіть виробництво шукає власну генерацію енергії – чи то електричну, чи то теплову. І взагалі у нас на сьогодні бум сонячних установок в Україні за рахунок стимулювання "зеленого тарифу",
– заявив експерт з енергетики Олексій Оржель.

З 1 січня 2017 року "зелений" тариф складає 19 євроцентів за кіловат-годину. Тож, ті домогосподарства, які споживають електроенергії менше, ніж виробляють, можуть продавати її надлишок у мережу. Відтак, заробляти.

Таким чином, якщо ми хочемо мати економічний ефект від сонячних станцій, ми повинні оформити "зелений тариф". І з тих залишків, які ми на кінець місяця відправляємо в мережу, ми отримуємо назад гроші від обленерго на розрахунковий рахунок,
– зауважив керівник проектно-монтажної організації Олександр Дончевський.

За словами фахівців, минулий рік став проривним у переході українців на чисті джерела енергії. Кількість домогосподарств, що встановили сонячні панелі, за півтора роки збільшилася майже у чотири рази. За прогнозами експертів, позитивна динаміка збережеться і цьогоріч.

Читайте також: Новий інструмент заощаджень: довгострокове страхування життя