Причиною закриття справи стала експертиза Служби безпеки України, яка встановила нібито відсутність збитків. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Важливо Чи став ринок енергетики більш конкурентним: відповідь Геруса

Зауважимо, що збитки переоцінили у 39 мільярдів гривень замість 19 мільярдів, як було на початку розслідування.

Позиція САП

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що не мають можливості отримати достатньо доказів, щоб довести вину.

Згодом Пономаренко у коментарі "Слово і діло" заявив, що комплексна експертиза не підтвердила завдання збитків від формули "Роттердам+". Прокурор додав, що частина справи не закрита. Вона стосується фінансових операцій з кредитними зобов'язаннями та цінними паперами групи компаній ДТЕК на міжнародному фінансовому ринку.

Цікаво Шмигаль і "Роттердам+": у "Слузі народу" прокоментували причетність нового прем'єра до схеми

Що відомо про справу "Роттердам+": головне

  • Раніше слідство встановили, що група осіб з приватних теплогенерувальних компаній почали тиснути на керівництво НКРЕКП. Вони вимагали включити до тарифу на електроенергію витрати на доставку вугілля в Україну з портів Європи.
  • Щоб забезпечити енергетичну незалежність України від окупованих територій, наша країна купувала паливо на міжнародній біржі у Нідерландах. Відповідно у формулі "Роттердам+" заклали вартість транспортування вугілля до і з нідерландських портів.
  • 8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі "Роттердам+" повідомили про підозру шістьом особам, зокрема голові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському. За даними слідства, Вовк з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт – так звану Роттердам+.
  • Цим документом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на гуртовий ринок електроенергії, чим завдали державі збитків на 18,9 мільярда гривень.
  • Формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв'язку з переходом України на новий ринок електроенергії.