Про те, як все відбувалось, куратор "Богдан" розповів телеканалу "Прямий". За його словами, ідея виманити російських найманців, які брали участь у війні на Донбасі і пред'явити їм звинувачення за злочини, виникла серед оперативників Головного управління розвідки Міноборони. Потім її підтримало керівництво.

Раніше Треба розібратися, чи була зрада в ОП: комітет підтримав створення слідчої комісії

Так, за словами куратора, влітку 2019 року почалася вагнерівська спецоперація. Втім, Офіс Президента ще тоді начебто не віддав належного цій операції, а особливо – на етапі завершальної стадії.

Ба більше, за словами "Богдана", стався витік інформації.

У нас в високому керівництві держави сидить "миша ". Така величезна "миша", явно з можливостями зателефонувати комусь туди і сказати про це. Це не рівень прибиральниці, секретарки або особи, яка миє вікна. Цей рівень повинен бути такий, щоб його там почули такі люди і таким чином, щоб сталося те, що сталося,
– зауважив куратор.

Що трапилось після того, як інформацію нібито злили

  • Після цього, за словами розвідника, почалася "зачистка" в кадровому складі і приховування слідів проведення спецоперації.
  • За його словами, майже всі особи, які були задіяні в цій спецоперації з керівного складу, були звільнені. Проти них нібито вже порушили кримінальні справи.
  • При цьому, ці справи не стосуються розголошення державної таємниці. Мовляв, "шиють" розвідникам розкрадання майна, використання службового становища тощо.

Спецоперація з вагнерівцями: коротко про головне

  • Зауважимо, що історія з бойовиками ПВК "Вагнера", яких спочатку затримали в Білорусі, а потім повернули Росії, тягнеться від липня.
  • Україна просила Олександра Лукашенка видати їй частину вагнерівців, бо вони воювали на Донбасі на боці окупантів. Втім, Лукашенко все ж вирішив повернути їх Росії.
  • Через якийсь час українські журналісти Юрій Бутусов та Яніна Соколова оприлюднили інформацію, що затримання вагнерівців у Білорусі із самого початку було спецоперацією СБУ, яка зірвалася через злив інформації в Офісі Президента.
  • В Офісі Президента це вже назвали вигадками. Водночас ДБР викликало журналістів на допит через оприлюднені ними дані.
  • Тим часом у Раді планують створити Тимчасову слідчу комісію, яка має розслідувати ситуацію та довідатись, чи справді в ОП зірвали спецоперацію з вагнерівцями.