Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Раніше У Раді вперше розглянули електронну петицію: справа стосується вагнерівців

Він зауважив: спецоперацією займалися Головне управління розвідки Міноборони України, Служба безпеки України, а також спецслужби Туреччини. Загальна координація, управління і фінансування операції здійснювалася спільно зі спецслужбами США.

Бутусов посилається на документ "кримінальної справи з організації захоплення" 28 російських найманців на борту турецького літака, підготовлений 5-м управлінням Департаменту контррозвідки СБУ.

Він нібито містить карту розсадження вагнерівців на рейс Мінськ – Стамбул 30 липня 2020 року.

За інформацією журналіста, розвідслужба Туреччини за запитом українських спецслужб направила до Мінська літак з підвищеною місткістю і додатковим захистом кабіни пілотів. В обмін українська сторона допомогла затримати в Одесі курда Ісу Озера, який був оголошений в розшук у Туреччині.

Один з пілотів і старший стюард були на борту не випадково, а пройшли підготовку для подібних надзвичайних ситуацій. У салоні перебувало четверо добре підготовлених до рукопашного бою співробітників спецслужб України, які контролювали салон з обох входів. І були в салоні добровільні помічники, не позначені на схемі СБУ,
– розповів він.

Яким був план дій:

  • Після вильоту з Мінська літак з вагнерівцями мав запросити екстрену посадку через пасажира, якому різко стане зле.
  • При цьому найманці не змогли б захопити літак, оскільки були б без зброї, а кабіна пілота була б надійно захищена від злому.
  • Учасників бійки на борту як і всіх інших підозрілих осіб затримали б при приземленні українські спецслужби.

Вагнерівці в Білорусі та скандал в Україні: коротко

  • 29 липня у Білорусі затримали 32 бойовиків ПВК "Вагнер". Білоруські слідчі стверджують, що вони мали на меті дестабілізувати ситуацію напередодні президентських виборів.
  • Оскільки 28 затриманих вагнерівців воювали на Донбасі з боку Росії, Україна відправила запит на екстрадицію бойовиків. Проте згодом Білорусь віддала вагнерівців Росії.
  • Українські журналісти Юрій Бутусов та Яніна Соколова через якийсь час оприлюднили інформацію, що затримання вагнерівців у Білорусі із самого початку було спецоперацією СБУ, яка зірвалася через злив інформації в Офісі Президента.
  • Нардеп Володимир Ар'єв опублікував документи, які свідчать про те, що українським спецслужбам було відомо про вагнерівців задовго до їх затримання у Білорусі.
  • Соколова оприлюднила записи вербування вагнерівців. Бойовики розповідали про свої злочини на Донбасі.
  • В Офісі Президента назвали таку інформацію вигадкою.
  • Соколову та Бутусова викликали на допит у ДБР щодо справи вагнерівців.