Цією гучною історією вже кілька років займаються детективи Національного антикорупційного бюро. Вони день за днем методично розплутують величезний клубок схем і прізвищ, які були пов'язані зі скандальним забудовником Микитасем. Детальніше – у відеоблозі "Право на правду" на 24 каналі.

До теми Гройсман отримав 75 мільйонів гривень хабаря від Микитася: НАБУ провело обшуки, – ЗМІ

Компанія Микитася отримала земельну ділянку від Нацгвардії

Все почалося ще 3 роки тому, коли детективи НАБУ виявили, що компанія Микитася "Укрбуд" отримала від Національної гвардії земельну ділянку у центрі Києва. За це "Укрбуд" зобов'язався звести там житловий будинок і 50 квартир передати нацгвардійцям.

Пізніше командування Нацгвардії передумало, і погодилось взяти за цю дорогу земельну ділянку 65 куди значно дешевих квартир на околицях Києва, а 50 розкішних квартир у центрі столиці залишилися у забудовника Микитася.

Таким чином шкода, завдана державі внаслідок такого нерівноцінного обміну, склала 81 мільйон гривень. І рішення про це приймав особисто командувач Нацгвардії генерал Юрій Аллєров. Якого, зрештою, було затримано, заарештовано і навесні 2019 року він вийшов з СІЗО під заставу.

Генерал Юрій Аллєров
Генерал Юрій Аллєров / Фото Shutterstock

Але, як виявилось, генерал Аллєров – не єдине гучне ім'я в цій історії. Бо в процесі розслідування виявилось, що шкоду, встановлену від цієї оборудки, намагалися штучно зменшити.

Шкоду державі від масштабної оборудки намагалися зменшити

Зокрема, детективи НАБУ виявили, що один з керівників експертно-криміналістичного центру МВС Костянтин Дубонос підписав акт експертизи, за якою змова між генералом Аллєровим та забудовником Микитасем завдала державі шкоди не 81 мільйон, а лише 7 мільйонів гривень.

Детективи з'ясували, що Дубонос зменшив цю суму в десятки разів не просто так, а після того, як отримав від фірми Микитася паркомісце в одній з новобудов вартістю у 250 тисяч гривень.

Але і це ще не все, бо про таку сфальсифіковану експертизу зі штучно зменшеною шкодою Микитась начебто домовлявся з Дубоносом не особисто, а через посередника – Олега Татарова. Той на той час очолював в "Укрбуді" юридичний відділ.

Втім після того, як будівельна імперія Микитася пішла на дно пан Татаров не загубився. У 2020 році він посів місце заступника глави Офісу Президента Зеленського.

Експрем'єр Гройсман може бути причетний до гучних оборудок

Але що там Татаров чи Аллєров. Найбільш гучним ім'ям в цій історії, безперечно, може стати ім'я колишнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Тут треба пояснити, що корпорація "Укрбуд" складалася з 2 частин:

  • державної, яку формально контролював уряд;
  • приватної фірми-близнюка, яку контролював Микитась, і яка займалася зведенням комерційного житла.

Державна ж частка була потрібна йому для того, щоб майже без конкуренції отримувати величезні підряди на ремонтні та будівельні роботи від різних міністерств. Так, протягом 7 років з 2011 по 2018 компанія Микитася тільки на ремонтах Чорнобильської атомної станції і об'єкта "Укриття" отримала від держави 3 мільярди гривень.

Зверніть увагу Речник Гройсмана відреагував на звинувачення політика в корупції

Але очевидно Микитасю хотілося більшого, і він вирішив встановити контроль ще й над державною часткою компанії. Для чого, за даними НАБУ, попросив тодішнього прем'єра Гройсмана призначити головою державної корпорації "Укрбуд" свого помічника – Олександра Лятамбора.

І, о диво, прем'єр Гройсман не заперечував, пішов назустріч Микитасю – і підписав відповідне рішення уряду. Втім, як йдеться в матеріалах провадження, зроблено це було не просто так, а за хабар.

Бо буквально за якийсь час давній друг і партнер родини Гройсманів, такий собі Юрій Хижко, став власником 2 тисяч квадратних метрів комерційної нерухомості у престижному житловому комплексі в центрі Києва "Аристократ", збудованому "Укрбудом" Микитася.

Причому, як виявилося, ця нерухомість обійшлася Хижку лише у 2 мільйони доларів, хоча її ринкова вартість становила на той час не менше, ніж 6 мільйонів доларів.

А 4 мільйони доларів такої ось суперзнижки за дорогу нерухомість і були начебто тим самим хабарем, яким Микитась міг корумпувати тодішнього прем'єра за призначення своєї людини на потрібну посаду.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман / Фото пресслужби Кабінету Міністрів України

Тому в офісах структур, пов'язаних з Гройсманом, детективи НАБУ вже начебто провели обшуки за цією справою. І чи буде оголошено колишньому прем'єру підозру – тепер залежатиме від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Вищого антикорупційного суду.

Микитась погодився співпрацювати зі слідством

А докази в цій історії можуть бути більше, ніж переконливими. Бо вони ґрунтуються не лише на вивченні документів, а й на особистих показах самого Микитася. Який, як у американських кримінальних драмах, пішов на співпрацю зі слідством, і почав здавати чимало своїх подільників, розповідаючи деталі одного корупційного епізоду за іншим.

Відтак, у детективів НАБУ на руках не лише документальні докази, а й ключовий свідок, готовий про все це говорити у суді. І кого потягне далі за собою на дно Микитась – дуже цікаве питання.

Читайте також Гучна співпраця: Татаров був науковим керівником експерта-хабарника у справі Микитася

Адже, крім прем'єра Гройсмана, в часи попередньої влади цей скандальний забудовник мав плідну і тісну співпрацю з мером Києва Кличком, рішеннями якого корпорація "Укрбуд" отримала мільярди гривень на зведення різних об'єктів у столиці, включно зі скандальним Шулявським мостом.

Також Микитась мав прихильність і з боку тодішнього президента Порошенка, з відома якого "Укрбуд" отримав майже 700 мільйонів гривень на будівництво військових складів у Хмельницькій області. І які так і не були побудовані.