Позиція ПЦУ

Те, що відбувається зараз – є політичним переслідуванням. Таку думку в ефірі 24 каналу висловив митрополит Переяславський та Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко.

До теми Справу щодо Томоса проти Порошенка відкрили через Філарета, причина в грошах, – ЗМІ

"Ніяка добра справа не проходить дарма. Сили зла завжди намагаються зашкодити. Сам по собі акт дарування Православній церкві України Томосу про її незалежність є непересічною подією в історії держави", – зазначив Драбинко.

Також Драбинко порівняв дії Петра Порошенка із діями князя Володимира. Оскільки, коли хрестили Київську Русь також багато хто виступав проти.

На запитання журналістки – наскільки ймовірно, що справу відкрили за зверненням патріарха Філарета, а не парафіян, як це зазначено в офіційній справі, Драбинко відповів: "Як на мене, церква пережила період "філаретівщини" і вона повинна розвиватися за новими правилами й у новому суспільстві. Можливо, саме Філарет і став ініціатором цього звернення. Бог йому суддя".

Дивіться повність відео 24 каналу із Олександром Драбинко:

Як відреагували у пресслужбі ПЦУ

У ПЦУ заявили, що розслідування справи перешкоджає міжнародному визнанню та свободі волевиявлення релігійних громад, повідомила пресслужба церкви.

Православна церква України наголосила, що особливо ганебним і цинічним виглядає використання у нинішній кампанії імені та авторитету Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка рішенням свого Помісного Собору у 2018 році припинила окреме існування.

У церкві нагадали, що держава зобов’язана поважати традиції та внутрішні настанови релігійних організацій та не втручатися у діяльність церкви.

Вважаємо, що і сам факт початку слідства з надуманого приводу, і особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну Церкву України,
– заявили в ПЦУ.

Справа щодо Томоса проти Порошенка: що відомо

  • Петро Порошенко заявив, що проти нього відкрили справу "за розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу та створення Православної церкви України".
  • Справу відкрили в листопаді 2019 року, нею займається СБУ.
  • Ірина Венедіктова заявила, що не пам'ятає, хто міг подати заяву проти Петра Порошенка, але "це могли бути навіть прихожани Київського патріархату".
  • Однак ЗМІ повідомляють, що поскаржився предстоятель УПЦ КП Філарет нібито через гроші.
  • За повідомленням ДБР, вони розслідують справу проти вищих керівників держави, а прізвище Порошенка не називають.