Днями Стерненку оголосили підозру в умисному вбивстві. Мовиться про ножове поранення, яке він завдав Івану Кузнєцову – чоловіку, що вчинив на активіста напад. Суд задовольнив клопотання прокурорів, пише 24 канал.

Раніше СБУ оголосила в розшук нападника на Стерненка Олександра Ісайкула

Запобіжний захід для Стерненка

Активіста відправили під цілодобовий домашній арешт терміном на 60 діб. Між тим взяти на особисті поруки Стерненка були готові десятки активістів, колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, депутати від "Голосу" та "Європейської Солідарності" тощо.

Однак сторона обвинувачення наполягла на цілодобовому домашньому арешті, бо Стерненко "може переховуватися та втекти". Між тим ще один фігурант справи, який брав участь у нападі – Олександр Ісайкул вже втік за кордон. Наразі він перебуває в розшуку, однак у розшукових обліках на сайті СБУ та МВС Ісайкул досі не значиться.

Після оголошення судового рішення Сергій Стерненко поділився своїм здивуванням: адже відбувати домашній арешт він має у військовій частині в Одесі.

Мені призначили домашній арешт у військовій частині в Одесі на вулиці Приморській 37. Але у клопотанні прокурор просив про іншу адресу. Як відбувати арешт у військовій частині, куди я навіть не зможу потрапити, бо я не військовий?
– дивувася активіст.

Стерненко суд
Стерненко у суді / Фото Марини Мольки, 24 канал

Бозавуляк
Прокурор Микола Бозавуляк (праворуч) / Фото з фейсбук-сторінки Стерненка

  • Адвокт Стерненка зазначив, що маршрут Стерненка у протоколі, заповненим прокурором, є некоректним. Слідство склало неправильну карту пересувань, а протокол був оформлений без спеціалістів. На відвід прокурора захист підготував чотири окремих заяви, однак їх також не задовольнили.
  • Загалом адвокати і сам Стерненко вкотре назвали справу сфабрикованою на догоду "ручним прокурорам і самої Венедіктової".
  • Під час судового засідання 15 червня перед судом виступив колишній керівник групи прокурорів у справі Стерненка Андрій Радіонов. Він дав свідчення в суді та підтвердив, що відмовився погоджувати підозру Стерненку в умисному вбивстві, бо вважав її такою, що "не ґрунтується на доказах, зібраних у провадженні, а також має очевидно упереджений характер".
  • Радіонов також заявив про втручання у його діяльність з боку керівництва Генпрокуратури.
  • Перед судом виступила і депутатка від "Європейської солідарності" Вікторія Сюмар. Вона заявила про політичне замовлення справи Стерненка.

До теми Обрання запобіжного заходу Стерненку: під судом загострилися сутички

Що висловили прокурори

  • У залі суду прокурор Микола Бозавуляк зачитав детальний опис подій, що сталися 24 травня 2018 року. Конфлікт між нападниками Кузнєцовим, Ісайкулом і Стерненком стався на ґрунті "раптово виниклих неприязних відносин".
  • Коли Стерненко став оборонятися від нападників, отримав удар в голову, що призвела до травми. Надалі він дістав і став ним погрожувати. Як підтвердив прокурор, Стерненко використав своє право на захист.
  • Ісайкул крикнув своєму "нападнику", що потрібно розбігатися. Стерненко наздогнав Кузнецова, як свідчать обвинувачення, завдав щонайменше три удари по тулубу Кузнецова. Він спричинив йому різані рани живота, плеча і грудної клітки.
  • Як зачитав в обвинуваченні прокурор, Стерненко сам наніс собі рану руки, аби інсценізувати збройний напад.

Сутички під судом

У ці два дні під стіни суду приходило багато людей, щоб підтримати активіста. Серед них були як небайдужі громадяни, так і громадські активісти, політики.

Детальніше Сутички під судом у справі Стерненка: затриманих активістів відпустили

Декілька разів під судом виникали сутички. Їх, зокрема, кілька разів провокували так звані "журналісти" проросійського блогера Шарія.

Активісти палять фаєри під стінами суду 15 червня: відео

12 червня серйозний конфлікт стався, коли активісти намагалися прорватися до зали суду: і надворі, і у приміщенні суду відбувалися сутички. Бранець Кремля Володимир Балух заявив, що його побили правоохоронці.

Балуха виводять
Володимира Балуха виводять силовики / Фото з фейсбук-сторінки Стерненка

Стерненко суд
Журналістів не пускали у залу суду / Фото Марини Мольки, 24 канал

Сутички під судом
Активісти зчепилися із правоохоронцями / Фото "Київ Оперативний"

15 червня під час сутичок поліція затримала декількох учасників акцій протесту. При цьому зробили це з застосуванням сили, людям заламували руки. Серед затриманих і активіст Громадського руху "Чесно" Микола Виговський.

Пізніше у ЗМІ опублікували кадри, як поліцейські били протестувальника. Затриманого Виговського згодом відпустили, а силовиків, що побили активіста – відсторонили.

протести
Поліція б'є активіста / Скриншот із відеотрансляції "Радіо Свобода"

Що каже ТСК у Верховній Раді

Раніше Тимчасова слідча комісія парламенту, яка здійснює контроль за розслідуванням нападів на активістів, засудила дії СБУ та вручення підозри в умисному вбивстві Сергію Стерненку.

Окрім того, 12 червня стало відомо, що СБУ оголосила в розшук другого нападника на Стерненка Олександра Ісайкула. Коли саме це зробили – точно невідомо. Сам Стерненко звинувачує СБУ в тому, що там дали можливість Ісайкулу втекти з України – спочатку в Молдову, потім – в Німеччину. А після того, як він став підозрюваним – до Російської Федерації.

Справа Стерненка: коротко

  • Одеського активіста Сергія Стерненка намагалися тричі вбити ще в 2018 році. Слідчі так і не могли тоді знайти організаторів цих замахів.
  • Під час третього нападу Стерненко зміг відбитися від нападників. Під час бійки він поранив одного з них ножем. Поранення стало для того смертельним.
  • Ексрегіонали та проросійські політики закликали оголосити активісту підозру. Втім, на це ніхто не зважав, а про підозру знову зайшла мова після призначення нової генпрокурорки Ірини Венедіктової.
  • На захист Стерненка виступає чимало активістів, а в українських містах відбулися масові акції. Люди ви ступають проти того, щоб активісту висували звинувачення у вбивстві нападника, адже Стерненко захищав власне життя.
  • 11 червня активісту вручили підозру про умисне вбивство.
  • Захищати Стерненка у суді висловилися 5 адвокатів, серед яких Масі Найєм і Микола Оріховський.