Визнання неконституційним Вищого антикорупційного суду може завдати антикорупційній системі України непоправного удару. Про це заявив глава НАБУ Артем Ситник під час онлайн-форуму "Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюсу", повідомляє 24 канал.

Читайте також Як вирішити кризу з КСУ та НАБУ: що гарантував Зеленський послам країн G7

За його словами, кожні 5 – 6 днів антикорупційний суд виносить вироки, пов'язані з реальним позбавленням волі для людей, які проходять у справах, які розслідували детективи антикорупційного бюро.

Ситник наголосив, що наразі найбільший ризик полягає у тому, що якщо навіть Верховна Рада виправлятиме ситуацію, яка виникла після рішень Конституційного Суду, рішення про скасування антикорупційного суду, створить проблему.

"Це справді буде проблема, яку неможливо буде вирішити в найближчі 5 –7 років", – зазначив Ситник.

Він додав, що попри нанесення "болючих ударів" по антикорупційній інфраструктурі, вона ще дієва.

Останнім ударом, який можуть нанести, може стати справа про антикорупційний суд,
– зазначив Ситник.

Він вважає, що наслідки такого ліквідувати в найближчій перспективі буде дуже складно.

Що відомо про кризу з КСУ в Україні

  • Наприкінці жовтня Конституційний Суд ухвалив рішення внести зміни до антикорупційного законодавства. Зокрема, скасували покарання за недостовірну інформацію в електронних деклараціях.
  • Володимир Зеленський скликав засідання РНБО та вніс до Ради законопроєкт щодо КСУ. У ньому пропонує розпустити чинний склад Конституційного Суду та визнати його рішення нікчемним.
  • Згодом президент зазначив, що готовий навіть розпустити парламент. Спікер парламенту Дмитро Разумков запропонував альтернативний проєкт про відновлення е-декларування.