До таких дій активісти вдалися після брифінгу представників Офісу генпрокурора. У своїй заяві у фейсбук-групі обурені стверджують, що правоохоронці збираються оголосити про завершення розслідування щодо підозрюваних у справі Мангера і Левіна.

До теми Справа Катерини Гандзюк: СБУ закінчила розслідування та висунула підозри Мангеру та Левіну

Свій похід до ОП активісти аргументували тим, що саме президент Володимир Зеленський обіцяв посадити вбивць Гандзюк і саме він привів до влади Венедіктову. Тож учасники акції кажуть, що вимагатимуть від президента пояснень.

Станом на 19:00 протестувальники прийшли на Банкову. З Офісу Президента до них вийшла прессекретарка глави держави Юлія Мендель. З нею активісти й ведуть бесіду.

За словами журналістки 24 каналу, під Офіс Президента прийшло кілька десятків людей, не більше сотні. Усі вони, попри свій протест, намагаються дотримуватися карантинних обмежень: дехто із них у масках, дехто й в окулярах.

Активісти під Офісом Президента / Фото Анастасії Федченко, 24 канал

Після цього частина активістів відправилася з протестами під будинок, де мешкає Ірина Венедіктова.

Протестувальники під будинком Венедіктової: відео

Ситуація під Офісом Президента: відео

Чим невдоволені активісти

  • Вони стверджують, що до кінця розслідування ще 3 місяці. Слідчі дії та негласні слідчі дії незавершені. Не завершили навіть ті слідчі дії, які були ініційовані потерпілими і клопотання по яких були задоволені.
  • Активісти вимагають відставки Ірини Венедіктової з посади генпрокурора.
  • Саме передати справу до суду "як є" (без збору додаткових доказів) вже дуже довго просять адвокати одного із ймовірних замовників вбивства Владислава Мангера. Розраховуючи таким чином на виправдальний вирок.
  • ГПУ підтримала вимоги адвокатів Мангера.
  • Підозрюваний в організації злочину Олексій Левін так і не дав свідчень і заявив про відмову співпраці зі слідством. "Це цілком логічно, адже Мангер уже передав його рідним частину обіцяних грошей за мовчання", – кажуть активісти.
  • Один з підозрюваний у вбивстві Ігор Павловський також не дав жодних свідчень.

"Очевидно, що Мангер домовився з ГПУ на найвищому рівні, щоб отримати гарантії недоторканності саме зараз. Інакше важко пояснити, навіщо слідству нехтувати 3-ма місяцями, які залишились для збору доказів і обривати слідчі дії. У нас єдине пояснення: інформація, що Мангер збирав гроші, підтверджується. Зібрав. Заніс. Домовився", – мовиться у повідомленні активістів.

Позиція прокуратури

Старший прокурор у справі Гандзюк Андрій Синюк вже прокоментував ситуацію стосовно завершення розслідування. За його словами, всі необхідні слідчі дії вже провели.

Зокрема, провели близько 400 допитів свідків, близько 200 обшуків і майже 90 експертиз у справі.

Вдалося встановити, що замовником вказаного злочину є голова однієї з обласних рад, а також – помічник-консультант депутата обласної ради. Їм повідомлено про підозру та завершення досудового розслідування. Вперше за свою діяльність бачу, що потерпіла сторона й громадськість невдоволені що кримінальне провадження скеровується до суду,
– додав прокурор.

Прокурор прокоментував ситуацію зі справою Гандзюк: відео

До теми Справа Гандзюк: екстрадований Левін просить у Мангера 2 мільйони доларів за мовчання

Що відомо про вбивство Катерини Гандзюк? 31 липня 2018 року невідомі напали на громадську активістку та радницю мера Херсона Катерину Гандзюк. Її облили сірчаною кислотою. Жінка зазнала 30% опіків тіла і потрапила до лікарні. Медики кілька місяців рятували Гандзюк, провели низку операцій, проте 4 листопада 2018 року активістка померла в лікарні.

Винні і підозрювані у справі Гандзюк

У червні 2019 року суд виніс вироки 5 співучасникам злочину:

  • координатор замаху Сергій Торбін був засуджений до 6 років і 6 місяців ув'язнення,
  • нападник Микита Грабчук – 6 років в'язниці,
  • причетні до нападу Володимир Васянович та В'ячеслав Вишневський – по 4 роки ув'язнення,
  • Віктор Горбунов – 3 роки.

Підозрювані:

  • Олексій Москаленко (Левін) – підозрюваний в організації вбивства, перебуває під вартою.
  • Ігор Павловський – підозрюваний у замовленні вбивства, перебуває під вартою.
  • Владислав Мангер – підозрюваний у замовленні вбивства, перебуває на волі під заставою.