Грищенко підозрюють у тому, що вона підклала вибухівку під авто бізнесмена з Івано-Франківщини. Також голос ветеранки фігурував у телефонних розмовах, які опублікували правоохоронці у справі про вбивство Павла Шеремета.

До теми: "Пума" переконує, що не була знайомою з іншими фігурантами справи Шеремета

Прокуратура просила продовжити арешт Грищенко, аргументуючи це ризиками втечі ветеранки, перешкоджання слідству, тиску на потерпілих та свідків, знищення речових доказів.

Що казали прокурори

Сторона обвинувачення стверджувала, що на ймовірну причетність Грищенко до замаху на життя бізнесмена вказують результати експертиз. Вони встановили наявність ДНК "Пуми" на вибухівці та недопалках, знайдених поряд з місцем злочину.

За даними слідства, чоловік підозрюваної Владислав Грищенко, який також затриманий у цій справі і перебуває під вартою, передавав дружині записки із настановами. Проте зміст записок на засіданні не озвучили.

Прокурори також заявили: свідки у справі підтвердили, що в липні 2018 року знайомий подружжя Іван Вакуленко брав в оренду авто, на якому їздив до міста Косів на Прикарпатті.

Інна Грищенко Владислав Грищенко розслідування суд справа Шеремета
Владислав та Інна Грищенки / Фото "Главком"

Що казав захист Грищенко

Адвокати Грищенко клопотали про те, щоб її відпустили з-під варти. Аргументували тим, що, факт наявності волосся ветеранки на вибухівці не свідчить про те, що жінка закладала цю вибухівку. А записки чоловіка до підозрюваної свідчить нібито про її необізнаність у злочині.

Адвокат Грищенко також заявив, що їй потрібне медобстеження. Він додав, що у ветеранки є неповнолітня донька, яка фактично лишилася сиротою. Захисник також звернув увагу, що "Пума" не була судимою, має міцні соціальні зв'язки та підтримку громадськості.

Читайте також: Адвокат Кузьменко показав текст розмови, через яку її підозрюють у вбивстві Шеремета

Що каже сама Грищенко

Сама підозрювана назвала 2 справи, в якій фігурує, тиском на волонтерів та добровольців. Жінка заперечила свою причетність до обох зі справ.

Ветеранка запевнила, що не збирається тікати, готова носити електронний браслет, здати паспорти, а також надати доступ до відеокамер біля місця проживання, аби слідчі бачили, хто до неї заходить.

Що відомо про справи проти подружжя Грищенків

Поліція затримала 6 і 7 листопада ексдобровольців війни на Донбасі Владислава та Інну Грищенків. Їх підозрюють у замаху на вбивство 61-річного Михайла Чекурака та незаконному поводженні зі зброєю.

За версією слідства, подружжю та їхньому знайомому, бійцеві АТО Іванові Вакуленку замовили вбивство Чекурака – жителя Косова Івано-Франківської області. Усі троє нібито зробили вибухівку та 13 липня 2018 року прикріпили її до авто передбачуваної жертви Косові. Проте вибухівка не спрацювала, оскільки Чекурак її помітив.

Окрім того, 12 грудня поліція на брифінгу повідомила, що подружжя Грищенків може бути причетним і до справи про вбивство Шеремета. Аргументи – для підриву авто Шеремета використали вибухівку, схожою за будовою на ту, яку застосували для замаху на Чекурака. Під час цього ж брифінгу слідство називало "громадянина Ш." замовником вбивства Чекурака, його затримано.

Кого, окрім Грищенків, підозрюють у вбивстві Павла Шеремета

  • Яна Дугарь – бойовий медик 25 повітряно-десантної бригади. За даними слідства, вела фотозйомку камер відеоспостереження в межах підготовки вбивства Шеремета та зберігала у себе зброю. Дугарь перебуває під цілодобовим домашнім арештом.
  • Юлія Кузьменко – волонтерка і військовий медик. За версією слідства, у ніч перед вбивством журналіста вона разом з Антоненком закладали вибухівку під авто Шеремета Вибухівку під авто Шеремета заклали Антоненко та Кузьменко: висновки експертів . А наступного ранку Кузьменко нібито підірвала цю вибухівку. Зараз Кузьменко перебуває під вартою.
  • Андрій Антоненко – ветеран бойових дій на Донбасі, боєць Сил спецоперацій, музикант Riffmaster. Перебуває під вартою.

Дивіться відео про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета: