Матеріали кримінальної справи відкрили для підозрюваних, щоб вони могли ознайомитись з документами перед судом, серед них люди, які були у вищому ешелоні влади. Хабар давали за закриття справи щодо власника "Бурісми" (Burisma Holdings) Злочевського, повідомляє пресслужба НАБУ.

Читайте також НАБУ повідомило ще одну підозру скандальному забудовнику Микитасю

Кого підозрюють у спробі підкупити слідство?

Серед фігурантів – перший заступник голови ДПС у Києві Микола Ільяшенко, один із керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології Злочевським Андрій Кіча та екскерівник одного з департаментів ДФС України Олена Мазурова.

Розслідування стосовно ймовірного організатора злочину Злочевського виділене в окреме провадження у зв’язку з його розшуком.

Передісторія

  • 12 червня детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря керівництву НАБУ та екскерівнику САП Назару Холодницькому в розмірі 6 мільйонів доларів.
  • Керівники САП і НАБУ заявили, що до справи про пропозицію хабаря можуть бути причетні працівники Офісу генпрокурора. В ОГПУ відповіли, що проводять службове розслідування по факту втручання до Єдиного реєстру досудових розслідувань для перевірки закриття справи ексміністра екології Миколи Злочевського.
  • За словами директора НАБУ Артема Ситника, вимогою зловмисників було закриття провадження щодо Злочевського до 14 червня, тобто дня його народження.
  • Енергетична компанія Burisma Group, президентом якої є Злочевський, заявила, що ні компанія, ні її власник не причетні до спроби підкупити керівництво антикорупційних органів України.