Влада США наголосила, що завдяки виходу з договору Америка стає ще більш безпечною. Про це повідомив державний секретар США Майк Помпео у твіттері.

Важливо США виходять з Договору про відкрите небо: реакція України

Позиція США

Як зазначив Майк Помпео, Штати ухвалили рішення саме через дії Росія, яка порушує положення угоди.

Завдяки цьому (виходу з договору – 24 канал) Америка стає ще більш безпечною, адже Росія як і раніше не виконує свої зобов'язання,
– заявив Помпео.

Зауважимо, що президент США Дональд Трамп ще 21 листопада оголосив про вихід з Договору про відкрите небо. Трамп заявив, що Росія не дотримується цього договору.

Раніше речник Пентагону Джонатан Хоффман розповів, що з 2017 року США заявляли про численні порушення Росією угоди. Це стосувалося:

  • зменшення радіусу польотів над Калінінградом до 500 кілометрів, що впливає на прозорість у воєнізованому регіоні;
  • обмеження польотів у 10-кілометровій зоні на кордоні Грузії та Росії.

Що відомо про Договір про відкрите небо?

Це багатостороння угода, яка дозволяє здійснювати вільні польоти неозброєних розвідувальних літальних апаратів у повітряному просторі країн-підписантів. Договір уклали 24 березня 1992 року у столиці Фінляндії представники 23 держав-членів ОБСЄ. Серед підписантів були США та Росія.

Які наслідки може мати вихід США з договору

Після підписання документу про вихід США з Договору про відкрите небо Росія та інші учасники не зможуть здійснювати обльоти територій один одного. В Америці переконані, що це позитивно позначиться на безпеці країни.

Скасування Договору про відкрите небо: дивіться відео