Радбез не продовжив для Ірану ембарго на продаж зброї

Санкції вирішили застосувати знову – відповідно до процесу їх швидкого відкликання. Про це повідомив держсекретар США Майкл Помпео, інформує CNN.

Читайте також Втручання у вибори президента США: що задумали Росія, Китай та Іран

Вашингтон повідомив у Радбез ООН про невиконання Іраном його зобов'язань ще наприкінці серпня. Таким чином Вашингтон запустив процес щодо скасування попереднього рішення ООН.

У США наголошують, Тегеран не лише порушує Іранську ядерну угоду, а також може скористатись тим, що Радбез не продовжив ембарго на зброю щодо Ірану. Ця заборона діяла протягом 13 років.

Окрім ембарго на озброєння, це включає такі обмеження, як заборона Ірану займатися збагаченням та переробкою, заборона на випробовування та розробку балістичних ракет, санкції щодо передачі Ірану ядерних та ракетних технологій, зокрема. США готові забезпечити, щоб Іран не скористався перевагами забороненої ООН діяльності,
— сказав Помпео.

Спроби відновити санкції проти Ірану були ще у 2018 році

Зазначимо, що це не вперше США робить спроби поновити санкції проти Ірану. Ще два роки тому Вашингтон заявив про наміри вийти з Іранської ядерної угоди, назвавши Тегеран її порушником.

Як рішення США прокоментували у ЄС

США не можуть одноосібно ініціювати поновлення санкцій проти Ірану, адже вже вийшли з Іранської ядерної угоди. Про це заявив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель.

Я закликаю всіх зробити все належне для збереження цієї угоди та утримуватися від будь-яких дій, що можуть сприйматися як спроба ескалації поточної ситуації,
– наголосив Боррель.

Що кажуть на дії США експерти?

Як інформує CNN, експерти вважають, що такі дії за два місяці до президентських виборів у США не матимуть суттєвого впливу на продаж зброї. Проте таким чином Вашингтон відсторониться від своїх союзників – Німеччини, Франції та Великобританії. Також ймовірно, що Іранська ядерна угода дасть тріщину.