Туреччина придбала ракетні системи, не зважаючи на заперечення США та НАТО. Про це повідомив держсекретар США Майк Помпео.

Читайте також У Туреччині введуть цілодобову комендантську годину: причина

За його словами, США багато разів зверталися до Туреччини на найвищому рівні з твердженням, що придбання системи С-400 загрожує безпеці американських військових технологій.

Помпео зазначив, що це також сприяє грошовим надходженням в Росію та забезпечує доступ її громадян до збройних сил й оборонної промисловості Туреччини.

До теми Машини у воді та затоплені судна: на півдні Туреччини випала рекордна кількість опадів – фото

Помпео наголосив, що дії Анкари зупинили програму США F-35 Joint Strike Fighter для Туреччини. Він також зазначив, що в країні не терпітимуть домовленостей з російським сектором оборони та розвідки, адже на нього накладені американські санкції.

Закликаю Туреччину негайно вирішити проблему з С-400 в координації з США,
– заявив держсекретар.

Санкції США проти Туреччини зупинять всі американські експортні ліцензії та дозволи для турецького SSB. Також вони заморозять активи та візові дозволи для керівників установи.

Читайте також Для чого Росії потрібні санкції проти нардепів: пояснення від радника Єрмака

За словами Помпео, для США Туреччина є важливим союзником та партнером у сфері безпеки. Через це в країні сподіваються на продовження "продуктивної взаємодії" в оборонному секторі.

Реакція Туреччини

У міністерстві закордонних справ Туреччини обурилися таким рішенням США. Відомство закликало американський уряд "якомога швидше виправити серйозну помилку".

Ми засуджуємо і відкидаємо рішення про введення односторонніх санкцій проти Туреччини, яке сьогодні оголосили США в контексті придбання Туреччиною систем протиповітряної оборони С-400,
– наголосили у міністерстві.

У МЗС Туреччини наголошують, що твердження США про те, що системи С-400 поставлять під загрозу системи НАТО, не мають технічного обґрунтування.

"Туреччина неодноразово пропонувала вирішити це питання об'єктивно, реалістично та політично неупереджено через робочу групу за участю НАТО. Тому те, що США вдалися до односторонніх санкцій, відмовившись від нашої пропозиції вирішити це питання шляхом діалогу та дипломатії, як належить двом союзникам, є абсолютно безглуздим", – підкреслили у МЗС.

В Анкарі заявляють, що умови, які змусили Туреччину придбати у Росії системи С-400, нібито добре відомі, а президент США Дональд Трамп, мовляв, неодноразово визнавав цей крок виправданим.