Про це в розмові Fox News повідомила представниця Держдепу США Морган Ортагус. Вона зазначила, що багато хто цікавиться стратегією Вашингтона після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані і атаки проти США з застосуванням балістичних ракет.

Читайте також: Трамп підтримав протести в Тегерані: "Ми надихаємось вашою відважністю"

"Наша стратегія – дипломатично та економічно ізолювати Іран до тих пір, допоки він не поводитиметься, як нормальна країна", – заявила Ортагус.

Вона також висловила підтримку учасникам акцій протесту в Ірані, але наголосила, що США не хочуть змінити режим в країні.

Ми не хочемо змінювати режим в Ірані, ми хочемо змінити поведінку режиму в Ірані,
– зазначила представниця Держдепу.

Що відомо про конфлікт США та Ірану

США завдали ракетного удару в Багдаді в ніч на 3 січня, яким убили іранського генерала Касема Сулеймані та заступника голови іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіса. У Білому домі цей авіаудар назвали "рішучою оборонною акцією". Саме Сулеймані був основною ціллю, а наказ про його ліквідацію особисто віддав президент США Дональд Трамп.

У відповідь на ліквідацію Сулеймані 8 січня Іран атакував ракетами військову базу США Айн аль-Асад та базу коаліції біля міста Ербіль в Іраку. Загинули 80 осіб, але серед них не було громадян США та Іраку. Вони дізналися про атаку заздалегідь і сховалися в бункерах або ж покинули базу.

Після атак Трамп заявив, що США накладуть додаткові потужні санкції на економіку Ірану.

Що відомо про протести в Ірані

Ввечері 11 січня в Тегерані спалахнули кількатисячні протести – після того, як влада Ірану зізналась, що її військові випадково збили ракетою літак МАУ з 176 пасажирами на борту. Протестувальників обурило те, що влада Ірану 3 дні намагалась приховати правду про причину катастрофи літака.

Між протестувальниками та силовиками сталися сутички. Поліція застосувала сльозогінний газ, світлошумові гранати, водомети та кийки. На поширених у мережі відео було чутно звуки пострілів.

Вимоги протестувальників

  • Відставка верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.
  • Судове переслідування винних військових та посадових осіб.
  • Демонстранти виступають проти Корпусу вартових ісламської революції, який взяв на себе відповідальність за збиття літака МАУ.

протести Іран Тегеран фото
Протести в Тегерані 11 січня / Фото Getty Images