Що відомо про стан Приходька

У Приходька є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також порушення слуху та зору. Попри це керівництво СІЗО не забезпечує його право на отримання медичної допомоги. Про це у телеграмі написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Важливо Політв'язень Приходько пригрозив перерізати собі вени, якщо йому не дадуть ліки

За словами Денісової, через різке зниження слуху Приходько позбавлений права на справедливий суд. Його адвокат неодноразово звертався до суду з клопотанням про проведення медичного обстеження та лікування активіста. Однак суд ніяк не реагував на звернення юриста.

Кримського активіста утримують у погано освітленій камері, без належної вентиляції, з недотриманням норми санітарної площі на одну особу та у повній антисанітарії – наявні щури, таргани та комахи,
– розповіла Денісова.

Вона додала, відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод такі порушення прав прирівнюються до катувань і нелюдського поводження. Вони становлять пряму загрозу життю й здоров’ю Приходька.

Денісова звернулася до російської уповноваженої з прав людини

Посадовиця закликала Тетяну Москалькову вжити невідкладні заходи для відновлення прав Приходька. Зокрема терміново провести кваліфікований медичний огляд та забезпечити належні умови тримання відповідно правил ООН щодо поводження з в'язнями.

Що відомо про Олега Приходька

  • У 2016 році російські силовики затримали проукраїнського активіста Приходька за українські номерні знаки на автомобілі.
  • У лютому 2019 року бойовики провели у його будинку обшуки У Приходька забрали українську державну символіку, портрет Степана Бандери та різну техніку.
  • 9 жовтня 2019 року активіста затримали за звинуваченням у нібито підготовці підриву будівлі міської адміністрації Саки в окупованому Криму.
  • Окупаційний суд відправив Приходька у слідчий ізолятор на 2 місяці.
  • Підконтрольний Росії Верховний суд Криму до 10 лютого 2020 року продовжив активісту термін тримання під вартою. Згодом термін продовжували ще декілька разів.
  • У березні Приходька етапували до Ростова-на-Дону.
  • 7 вересня арешт продовжили до грудня 2020 року.