У програмі "Є питання" на 24 каналі нардеп від "Слуги народу" пояснив, що зменшення попиту і конкуренція – пов’язані речі. Якби не було конкуренції і відбувалося зменшення попиту, то монополіст при цьому продавав би дорого електроенергію.

Читайте також Чому тарифи на енергетику знову виростуть?

За його словами, оскільки попит зменшувався, продавці почали конкурувати між собою за тих покупців, які залишилися на ринку. Відтак, вони конкурують і опускають ціни.

"Тобто, це означає, що конкуренція призводить до зниження ціни. Тому це пов'язані між собою процеси. І, дійсно, конкуренція на ринку потрохи запрацювала", – зауважив Андрій Герус.

Ситуація з АЕС в Україні

Останніми місяцями держава зупиняє державні АЕС, які виробляють дешеву електроенергію, і замість них працюють ТЕС, які належать Рінату Ахметову, і сонячні станції, які теж часто належать олігарху.

Голова комітету з питань енергетики та ЖКП зазначив, що в Україні справді є ситуація, коли штучно зупинені атомні блоки. І дешева атомна енергетика зупинена на догоду дорогій приватній енергетиці.

І додав, що 97 народних депутатів від "Слуги народу" вже зверталися до Ольги Буславець (тимчасова очільниця Міністерства енергетики і захисту навколишнього середовища – 24 канал) в Кабінет Міністрів, щоб все-таки збільшити роботу блоків атомних електростанцій.

Тому що це дозволить нам мати реальну конкурентну ціну. І чим більше дешевої генерації працює, тим краще для держави. Тому будемо далі займатися цим,
– розповів Андрій Герус.

Він зауважив, що останніми тижнями є певні зрушення і стало працювати трошки більше блоків атомних електростанцій. Але наголосив, що потрібно по максимуму використовувати атомну енергетику, тому що це те, що вже є в Україні збудовано. І це є нашою конкурентною перевагою.

Про формулу "Роттердам+"

Нещодавно почали ширитися чутки, що скандально відома формула "Роттердам+" знову працюватиме в Україні.

На думку Андрія Геруса, інформаційний потік щодо "Роттердам+" розганяється спеціально для того, щоб "відбілити" цю формулу. Тому що НАБУ веде розслідування і скоро справу передадуть до суду. Тому є зацікавлені, щоб провести таку медіапрограму, де вказати, що це хороша формула, і її знову запровадили. Відтак якщо її знову запроваджують, то значить нічого не було поганого в ній.

Є формула "Роттердам+", не запрацювала ніяка нова схема,
– наголосив він.

Що відомо про справу "Роттердам"+

► За інформацією слідства, у 2015 році група людей з приватних теплогенерувальних компаній почали тиснути на керівництво НКРЕКП. Вони вимагали включити до тарифу на електроенергію витрати на доставку вугілля в Україну з портів Європи. Адже майже всі шахти Донбасу з антрацитовим вугіллям (на якому і працюють більшість ТЕС України) опинилися на непідконтрольній Україні території.

► Щоб забезпечити енергетичну незалежність України від окупованих територій, вирішили купувати паливо на міжнародній біржі у Нідерландах. Відповідно у формулі "Роттердам+", закладено вартість транспортування вугілля до і з нідерландських портів. У березні 2016 року НКРЕКП запровадила "Роттердам+", у якій ці видатки прописані. Внаслідок цього зросла вартість всієї електроенергії на ринку.

► Слідство вважає, що споживачам електроенергії протягом 2016 та 2017 років завдано збитків на 18,87 мільярда гривень, із яких 14,3 мільярда отримали приватні компанії, які й ініціювали запровадження формули "Роттердам+".

Коментар Андрія Геруса щодо ситуації з енергетикою в Україні: відео