З того часу минуло шістсот років: люди подорожують на автомобілях, потягах, кораблях, літаках і навіть відправляються в космос, але основні принципи туризму так і не змінилися. Кіріако, повернувшись із мандрів до рідної Анкони, описав усе побачене у щоденнику і проілюстрував малюнками. Тепер ж у туристів усе набагато прозаїчніше – для передачі своїх емоцій існують фотоапарати, GoРro і смартфони, завдяки яким можна зробити фотографію і в ту ж хвилину запостити в інстаграмі, вконтакте чи фейсбуку.

Попри те, що першим регулярним туризмом займалися римська аристократія, вибираючись на свої вілли, до моря чи у гори, зараз найбільше подорожують не італійці.

Найчастіше покидають рідні домівки - скандинави. Найбільше ж не люблять сидіти вдома фіни: громадянин з країни Суомі подорожують в середньому по 7,5 разів на рік. Після фінів йдуть американці, майже 7 разів на рік. Щоправда, представники зірково-смугастого прапора як правило подорожують у середині країни. Далі шведи, данці та норвежці.

Якщо ж говорити про види релаксу, то з кожним днем все більше людей втомлюється від стандартних курортних розваг. Лежання на пляжах і екскурсії по визначних пам'ятках, та навіть Євротури і ті "приїлися", і не приносять бажаного ефекту та вражень.

Один з найпопулярніших видів туристичних вилазок сьогодні – це псевдо-паломництво. Наприклад, вам запропонують двотижневу подорож із монахом по Індії, у якій ви не побачите "заїжджених" пам'яток архітектури.

Або ж відправитися на острови Індонезії, де живуть у власному світі цілі племена, які відрізані від цивілізації.

Ще один цікавий вид відпочинку - подорожі "толкінівськими" землями. Відвідуючи Нову Зеландію, Оксфорд Бірмінгем, туристи поринають в атмосферу творів улюбленого автора. В тій же Новій Зеландії можна натрапити на цілу Землю Хоббітів, маленькі будиночки яких залишили недоторканними після зйомок однойменної екранізації. В принципі обрати можна будь-якого письменника і, склавши маршрут, відправитися у реальну подорож книгою.

Якщо ж говорити про українців, то вони все частіше намагаються пізнати не чуже-незвідане, а власну землю. Звичайно ж, це швидше вимушене явище. Адже на розвиток внутрішнього туризму вплинули останні події в країні та курс валют, що зробили закордонний відпочинок значно дорожчим. Можна відправитися у подорож замками західної України, або влаштувати справ по Дністру чи рафтінг по Південному Бугу. Серед інших екстремальних видів – подорожі по одній з найбільших печер на континенті у Млинові, що у Тернопільській області.

Одне ж з найпопулярніших віянь серед українців – недалекі вилазки. Взявши квиток на потяг, можна відправитися до найближчого передмістя, де вивчити тамтешній колорит.