Попри те, що відрили каву для світу арабські краї, а найбільше її збирають на бразильських плантаціях. Справжнім родючим чорноземом, в якому один за другим проростали невеличкі кафе, стала територія старенької Європи.

Званням ж кавової нації можуть похизуватися голландці. В середньому за день підданий Нідерландської корони випиває майже 2,5 чашки кави - за цим показником голландці перші у світі. Тому й не дивно, що Амстердам всипаний кофіхаусами, де вам готові приготувати каву на будь-який смак - з молоком, лимоном або навіть маслом.

У таких закладах важливе не лише те, яку каву вам готують, але й атмосфера: невід'ємним атрибутом ранку стане як найсвіжіша газета, так і музика.

Кавові традиції перекочували і на українські землі. В середньому українець випиває менше ніж півчашки кави за день - входить у топ-50 списку найбільших кавових націй планети.

Ну, і звичайно, титул кавової столиці з своїх рук уже тривалий час не випускає Львів, де повітря просякнуте ароматом чорного золота, а уся центральна частина старого міста всипана маленькими кав'ярнями. На ваш смак вам помелють будь-які сорти кавових зерен, змішають і відразу ж заварять.