Про це розповіли у масштабному розслідуванні британської неурядової організації Earthsight, яке тривало 18 місяців.

Цікаво знати Ринкові умови: чому ціни на товари IKEA в Україні вищі, ніж в сусідніх країнах

IKEA і незаконно вирубані ліси: про що саме пишуть розслідувачі

Вартість стільця Terje на українському сайті IKEA – 399 гривень. Для розуміння масштабів: за рік IKEA продає 1,5 мільйона стільців Terje (приблизно три стільчики за хвилину).

У "Дзеркалі тижня" зазначили: IKEA гарантує, що походження сировини для стільця законне, однак – не все так просто. У Earthsight наголосили: у лісах в Карпатах процвітають незаконні вирубки.

Як виглядає механізм перетворення незаконно зрубаного дерева у стільці IKEA

  • Сировину для виробництва стільців (тобто – дерева) постачає лісомисливське господарство із Великого Бичкова на Закарпатті.
  • Перевірки Держекоінспекції показали, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на "санітарні" вирубки на понад сотню ділянок із квітня по червень 2018 року. Не меншими масштаби зловживань були й у 2019, й у 2020 роках.
  • Розслідувачі пишуть, що на значній кількості ділянок з порушеннями вирубкою займається ТОВ "ВГСМ", зареєстроване у тому ж Великому Бичкові (компанією володіє колишній співробітник ІКЕА румун Даніел Міхай Плопішан).
  • Товаротранспортні документи показують, що "ВГСМ" продає бук, дуб і ясен на фабрику IKEA у Словаччину. Причому значна частина експорту – частини меблів IKEA або букові пиломатеріали.
  • Далі продукцію продають меблевій компанії Plimob у Румунію, яка має сертифікати ЄС та співпрацює з IKEA вже понад 30 років, а 98% своєї продукції виготовляє на замовлення шведського гіганта.

До слова Інтернет-магазин IKEA офіційно запустили в Україні у середині травня

Чому у розслідуванні мовиться, що ліс для стільців вирубаний незаконно

У більшості країн існують правила лісозаготівлі, якими дозволено рубати ліс лише в обмеженій кількості й на визначених ділянках. Однак в Україні у законодавстві є шпаринка: лісгоспи можуть вирубати більше деревини.

Мовиться про так звані "санітарні" вирубки. Тобто, лісгоспам дозволяють рубати дерева понад норми, якщо:

  • Ліс уражений шкідниками,
  • Ліс зазнав впливу стихії,
  • Ліс гине від наслідків зміни клімату.

"Санітарні" вирубки здійснюють регулярно. В Earthsight пишуть, що завдяки цій законодавчій шпарині 40% усієї деревини в Україні вирубують незаконно.

Зверніть увагу IKEA в Україні: 10 фактів про шведського меблевого гіганта

Як коментують розслідування в IKEA та згаданих компаніях

Керуючись принципами всебічного висвітлення теми, розслідувачі Earthsight перед публікацією матеріалу запитали коментарі в IKEA, ТОВ "ВГСМ" і Plimob.

  • ТОВ "ВГСМ": деревину від санітарних вирубок дійсно використовують у виробах IKEA, але жодна діяльність ані "ВГСМ", ані Великобичківського ЛМН не була пов'язана із нелегальною лісозаготівлею.
  • Plimob: усі дії компанії та постачальників є цілком легальними.
  • IKEA: деревина нелегального походження у товарах цілковито неприйнятна.