Оскільки беркутівців оголосили у міжнародний розшук, справу стосовно них поки зупинили. Ще 2 бійців "Беркуту", яких тоді теж обміняла Україна, вже повернулися до Києва. Відтак, щодо них справу слухатимуть далі. Про це стало відомо з онлайн-трансляції судового засідання, що веде на своїй фейсбук-сторінці Тетяна Безрук.

До теми Беркутівців, яких звинувачують у розстрілі на Майдані, не заарештують: суд відмовив у клопотанні

Прокуратура просила оголосити беркутівців у розшук, вказуючи на те, що вони не з'являються і з ними неможливо встановити зв'язок. Захист, своєю чергою, стверджував, що підстав для розшуку немає. Суд погодився із прокуратурою.

Під час виступу на засіданні один із колишніх беркутівців запевняв, що СБУ наприкінці 2019 року благала їх погодитися на обмін з бойовиками. Інакше, за його словами, обмін би зірвався.

Зверніть увагу! У злочині звинувачують 5 ексбійців "Беркута":

  • Сергія Тамтуру;
  • Олександра Маринченка;
  • Павла Аброськіна;
  • Сергія Зінченка;
  • Олега Янішевського.

Наприкінці грудня 2019 року їх усіх звільнили для участі в обміні полоненими. Такими були домовленості між президентом України та Росії. Однак 8 лютого 2020 року Тамтура і Маринченко повернулися на підконтрольну територію України.

Цікаво, що відразу після обміну двоє інших беркутівців – Сергій Зінченко та Павло Аброськін – розповіли сепаратистським ЗМІ про те, що українська влада не має доказів їх причетності до вбивств на Майдані.

Що відомо про справи Майдану?

Це узагальнена назва цілої низки кримінальних проваджень, що стосуються застосування сили, неспівмірних рішень суддів та свавілля правоохоронців проти мирних учасників Революції Гідності взимку 2013 – 2014 років. Загалом від злочинів у цій справі постраждали приблизно 2,5 тисячі людей.

В організації вбивств протестувальників звинуватили президента-втікача Віктора Януковича, ексголову СБУ Олександра Якименка, ексголову МВС Віталія Захарченка й ще низку представників тогочасної влади.