Мовиться про доступ Агентства до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Про це заявили в НАЗК.

Варто знати Такого не було навіть за Януковича: Конституційний Суд скасував антикорупційну реформу

Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. Конституційний Суд фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів,
– заявили в Національному агентстві.

В антикорупційному органі пояснюють, що призначення низки кандидатів на посади неможливе без проходження спеціальних перевірок. Мовиться зокрема про голів обласних, районних рад і їхніх заступників.

"Конституційний Суд своїм рішенням не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування й усього державного апарату", – заявив керівник НАЗК Олександр Новіков.

Що відомо про рішення Конституційного Суду:

  • На своєму закритому засіданні у вівторок, 27 жовтня, Конституційний Суд України скасував відповідальність за незаконне збагачення.
  • Таким рішенням суд фактично скасував антикорупційну реформу й повністю позбавив повноважень цілий антикорупційний орган – Національне агентство з питань запобігання корупції.
  • Скаргу щодо цього подали люди з оточення олігархів Віктора Медведчука й Ігоря Коломойського – депутати ОПЗЖ і "За майбутнє".
  • У владі вже засудили рішення суду. В Офісі Президента України заявили, що коли антикорупційну реформу буде безповоротно скасовано, президент внесе в парламент новий законопроєкт.
  • Натомість у самому суді заявили, що схвалили таке рішення "для самозахисту". За словами судді Ігоря Сліденка, це зробили для того, щоб захистити суддів від тиску з боку влади.