Основи конкурентоспроможної держави – це прозорість державного апарату, нульова толерантність до будь-яких проявів корупції, справжня незалежність судової гілки влади, наголосили в Офісі Президента України.

Важливо Такого не було навіть за Януковича: Конституційний Суд скасував антикорупційну реформу

Україна створила систему е-декларування й контролю статків посадовців і депутатів. Елементами цієї системи є не лише обов'язок визначених законом осіб декларувати майно й доходи, а й відповідальність за недостовірне декларування, а також контрольні повноваження НАЗК,
– наголосили в ОПУ.

У президентській канцелярії наполягають, що нині ця система працювала ефективно, показавши українському народу, чим насправді володіють політики, і дозволивши притягнути до відповідальності порушників антикорупційного законодавства.

"Та незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому разі, поновлені. Жодного відступу в антикорупційній роботі не допускаємо навіть гіпотетично", – запевнили в Офісі Президента.

Резюмуючи, там пообіцяли, що президент обов'язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу й максимально ефективну роботу системи електронного декларування, а також невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил.

Коротко про рішення КСУ:

  • Під час закритого засідання 27 жовтня Конституційний Суд України скасував статтю Кримінального кодексу про декларування недостовірної інформації.
  • Суд у своєму рішенні встановив, що буцімто кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є "неконституційною". Позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським.
  • Журналіст Сергій Лещенко також стверджує, що суд скасував положення щодо незаконного збагачення, електронного декларування й повноважень НАЗК.